Alarm: NMA gedoogt bankenkartel bij autoleningen

Deel 2 in de serie over autoleningen. Waarom ook alweer? Omdat Nederlanders bewust ge@^%^$%^ worden door de banken die ze zelf hebben gered. Kijk maar.

Laten we - in het Nederlands - eens hier en bij onze zuiderburen zoeken naar een autolening. Dit zijn in beide landen de eerste offertes die naar boven komen: van ING en Beobank.

Vrije markt Markt
Wat is het verschil? Precies, de Nederlandse rente is twee keer zo hoog. Twee keer! Het maakt niet uit welke banken we nemen, in Nederland wordt per definitie met een hoger percentage geconcurreerd dan in België. Tot zover de illusie van een vrije Europese markt.

Dat ruikt dus naar een kartel, non? We vragen het de NMA, die bij monde van woordvoerder Murco Mijnlieff niet verder dan het volgende labbekakkerige repliek komt:

`We kunnen slechts gissen naar oorzaken van het verschil tussen de rentepercentages in Nederland / België / Duitsland. En gissen doen we niet; wij doen uitspraken op basis van onderzoek. Sorry`.

Den Haag
De NMA is er dus om niets te doen, maar geeft in een telefonische reactie nog wel aan dat het eigenlijk de schuld van de politiek is. Wordt vervolgd.