Urban Legend Atari blijkt tòch waar [Nerd-alert]

Indiana Jones, eat your heart out. De heilige graal van de gaming-community is eindelijk gevonden, midden in de sowieso al tot de verbeelding sprekende woestijn van New Mexico. De afgelopen jaren werd het verhaal afgedaan als een 'Urban Legend' maar die is nu ontkracht: Atari heeft in 1983 daadwerkelijk honderden (en wellicht duizenden, of miljoenen?) onverkoopbare video-spelletjes begraven.
De video game crash van 1983
I had an awful lot of my soul invested in Atari culture.
Nolan Bushnell
Ja, lieve internet-generatie. Er was een tijd dat u video-spelletjes niet online, maar in de winkel kon kopen. Gewoon in een doosje, en de 'cassette' stopte u dan in uw Atari console. Een soort van X-box avant la lettre. Video spellen waren een grote hit aan het begin van zhe eighties, maar in 1983 kwam daar een abrupt einde aan met de beruchte 'North American video game crash' . Er vielen meerdere slachtoffers, maar het grootste slachtoffer was Atari. En een aanzienlijke hoeveelheid onverkoopbare video-spellen, vooral het E.T. spel kon men ineens aan de straatstenen niet meer kwijt. De grootste oorzaak van de crash was de verzadiging van de markt met (zwaar) inferieure video-spellen. Dat de gaming-industrie anno 2014 weer hot & happening zou zijn, was destijds onvoorstelbaar.

Dumpen
Hoewel de New York Times er in 1983 al verslag van deed, werd de begravenis van de ET-spellen later vooral afgedaan als een 'Urban Legend'. Samen met Microsoft besloten documentaire-makers het verhaal na te trekken. Vorig jaar kregen ze eindelijk toestemming voor de opgraving van de stortplaats en het resultaat is verbluffend. Vooralsnog is nog niet duidelijk of het daadwerkelijk om miljoenen spellen gaat, maar de eerste honderden zijn opgegraven. 
Hoe tenenkrommend beroerd het E.T.-spel was kunt u ervaren in deze video.