Cowboy Billy probeert Herbalife met een camera te executeren

Het wapenarsenaal van hedgefondsheld Bill Ackman is zeer divers. Telkens wanneer u denkt dat de oorlog tussen cowboy Billy en supplementenverkoper Herbalife een rust heeft gevonden, komt Ackman weer met een nieuwe poging om het beursgenoteerde bedrijf van de New York Stock Exchange te vegen.

 Miljardair Ackman is de eigenaar van het opportunistische hedgefonds Pershing Square. Al jaren lang beschuldigt hij Herbalife ervan een piramidespel te zijn. De nadruk van het bedrijfsmodel van Herbal ligt namelijk op het recruiten van nieuwe werknemers, die telkens een eigen geldbedrag moeten inleggen om een hogere functie te kunnen bekleden.

Ondertussen belooft Herbal in de toekomst steeds riante rijkdom, die er volgens Ackman uiteindelijk nooit komt. Alleen de topfrauders achter het spel snoepen van de piramide. De hedgefondsbaas gokt er op dat het bedrijf een keer door de autoriteiten wordt opgerold en is daarom in 2012 voor $1 miljard short gegaan op het aandeel.

Het militaire geschut
Sindsdien haalt de opperchef van Pershing Square alles uit de kast om zijn short-positie rendabel te maken. Hij kwam met een presentatie waarin hij de 'zeven kenmerken van een piramidespel' doceerde, kreeg de toezichthouder zo ver een onderzoek te starten, zette drie lobbyisten in Washington aan het werk en begon een website waarop klokkenluiders hun verhaal kunnen doen.

Connie blijft kritisch
Connie blijft kritisch
Vooralsnog hebben deze pogingen geen succes opgeleverd. Integendeel, het aandeel Herbal staat sinds de short-positie werd geplaatst flink in de plus waardoor Ackman groot geld verliest.

De nieuwste poging van Ackman om het bedrijf te elimineren is een documentaire waarin talloze Herbal-gedupeerden hun beklag doen voor de camera, schrijft New York Post. Aankomende vrijdag wordt de 15 minuten durende video getoond in New York tijdens een bijeenkomst. De bekende Amerikaanse nieuwspresentator Connie Chung zal het evenement aan elkaar babbelen, maar doet dit zonder vergoeding omdat ze kritisch wil blijven naar beide kanten. Ook zweert Ackman dat hij de klokkenluiders in zijn documentaire niet heeft betaald. Enkel reiskosten en een gematigd hotelletje in de grote appel worden door Oom Ackman vergoed. 

We kijken uit naar vrijdag.

Zie hier alvast een trailer van de documentaire.