Griekse fiscus ontdekt lokaal nachtleven

Slim: Griekse belastingambtenaren duiken voortaan het nachtleven in, op zoek naar meer opcenten. Grieken staan niet bekend om hun betaalmoraal, ook in de kleine uurtjes niet.

Clubeigenaren kunnen inkomstenbelasting ontduiken door omzet buiten de boeken te houden. Het lijkt een beetje op de Hotel-Arena-Methode. Het barpersoneel neemt daarbij eigen drank mee naar binnen, en tapt om en om cocktails uit eigen fles, of die van de baas. Aan het eind van de avond kan de helft uit de kassa worden gepakt zonder dat iemand later nattigheid ruikt.

Bij de ’Griekse methode’ doet de eigenaar echter mee. Via dezelfde wisseltruc kan hij de helft van de inkomsten onbelast mee naar huis nemen, terwijl er verder een keurig, onverdacht bedrijf is. De belastingdienst kan dat controleren door steekproefsgewijs bij verkochte drankjes te kijken, of daar wel netjes een kassabonnetje met BTW bij zit.

Moet je wel willen, in mantelpakje dronken gasten na het afrekenen vragen om hun bonnetjes ter controle af te staan. Guess what: dat is precies wat de Atheense fiscus nu doet. De resultaten zijn financieel bemoedigend, maar even soepel gaat het niet. Volgens Hara Mavridou, hoofd belastinginning in Griekenland, krijgen de controleurs stoelen naar hun hoofd gesmeten, van zowel klanten als personeel.

Met een beetje geluk komen de ambtenaren hun eigen regeringsleiders tegen, zoals de Minister van Volksgezondheid Adonis Georgiades. Die staat erom bekend niet vies te zijn van een glaasje.

Vooralsnog lijkt er overigens niks mis te zijn met dat Griekse nachtleven. Het centreert zich rond de haven, waar je gelukkig met je bootje kunt aanmeren. 

Rihanna gaf er in 2013 nog een concert. Inderdaad, dat is een totaal ongerelateerd feit waar we wel een bruggetje mee kunnen maken naar de beruchte foto's. Vergeeft ons. Het is lekker weer, we duiken het terras op. Morgen maar weer boeven en staatsschulden en banken enzo.