IKEA is vanaf vandaag stuurloos

De oprichter van IKEA is sinds gisteren definitief gestopt met al zijn functies binnen het bedrijf, meldde de Financial Times. Ingvar Kamprad is 88 jaar en vindt het mooi geweest. Kamprad is al sinds juni vorig jaar bezig af te treden, nu zijn echt de laatste functies neergelegd. De ouwe vos blijft nog wel als Informal Senior Advisor bij IKEA betrokken. IKEA is nu voor het eerst sinds de oprichting in 1943 zonder Grote Roerganger. Er zijn nog wel mensen die de knopen doorhakken (Kamprad was de afgelopen tien jaar al bezig het bedrijf over te dragen aan zijn drie zoons) maar er is nu niet meer één persoon die de ingewikkelde constructie van IKEA stuurt. 

Hierarchie
Ingewikkeld? Ja. De H&M onder de huisraad wordt bestuurd vanuit de stichting INGKA Foundation, gevestigd in Nederland. INGKA is eigenaar van de INGKA Holding BV en de IKEA Group. Alles dat de foundation verdient kan geherinvesteerd worden in de IKEA Group of middels de stichting IKEA Foundation aan een liefdadigheidsproject geschonken worden. 

In Leiden zit de Raad van Toezicht van INGKA Holding BV met Göran Grosskopf als voorzitter. Peter Agnefjäll is de CEO van de IKEA Group. De IKEA Group ontvangt het retailsysteem van IKEA en de franchise dan weer van nóg een overkoepelend orgaan, Inter IKEA Systems BV. Inter is eigendom van een onderneming in Lichtenstein, Interogo. Via Inter IKEA bezit Interogo de merknaam en al het intellectuele eigendom van IKEA. Deze complexe structuur is gekozen vanwege - u raad het al - het verlagen van de belastingdruk en het moeilijker maken van een overname. 

En Kamprad?
Kamprad zit er nu warmpjes bij trouwens. Hoe rijk hij precies is weet men niet; Forbes zegt €16,5 miljard, Bloomberg zegt €30,7 miljard en accountants zeggen €3 miljard. De onduidelijkheid komt onder andere door de ingewikkelde eigendomsconstructie van IKEA. 

De ondernemer begon zijn werkende leven ooit als handelaar in lucifers in de Zweedse provincie Småland. Assets: zijn fietsje (hij was nog minderjarig) en goede contacten met fabrieken in Stockholm. Van lucifers ging Kamprad naar vis, pennen, zaden en kerstboom-decoratie. In 1943 werd de business uitgebreid met meubilair dat op Wehkamp-achtige wijze verhandeld werd, en IKEA was een feit. Het eindresultaat zijn de blauwe blokken die u langs menig snelweg ziet staan.