Geldprofessor verslaat de markt door blind te beleggen

Maak kennis met Thomas Howard, een Amerikaanse emeritus professor in de financiën, die nu met zijn fonds fanatiek aan het beleggen is. Heer Howard kent de namen van de aandelen in zijn portefeuille niet, weet niet tegen welke prijs hij de aandelen koopt en zijn fonds verslaat de benchmark ruimschoots. 

Nee, dit is niet het zoveelste experiment waarin wordt aangetoond dat willekeurig aandelen uitkiezen middels pijltjes op een dartbord of een orang-oetan, beter rendeert dan uitgedachte beleggingstactieken van krijtstreepdragende homo sapiens. Howard heeft namelijk wel degelijk een strategie. 

Het beste bestaat al
Thomas Howard, CEO van AthenaInvest, maakt gebruik van het vak behavioral economics (gedragseconomie) om zijn portefeuille te vullen. Via ingewikkelde data spoort de geldprofessor de populairste aandelen onder de beste portfoliomanagers op en zet deze in zijn fonds. Ook identificeert hij de slechte keuzes van de slechtste managers, en gaat daar short op.  

Zo maakt Howard op ingenieueze manier gebruik van de genieën die er zijn. Let op, de meta-belegger zorgt dat hij zijn eigen emoties uitschakelt door in zijn verzamelde data de namen van de aandelen te wissen, net als de prijs van het aandeel. Op die manier wordt hij niet gestoord door eventuele paniekaanvalen tijdens afgebrande auto's.

Emotie: aan uit 
De mens is niet zo rationeel als hij zelf denkt. Een belegger denkt bijvoorbeeld dat het verschil tussen een half procentje verlies en een half procentje winst groter is dan het verschil tussen een plus van 5 en een plus van 6. Mathematisch gezien natuurlijk niet, maar psychologisch wel. Al dit soort gevoelskwesties schakelt Howard uit door de aandelen anoniem te maken.

Eigenlijk volgt kadet Howard geblinddoekt de beste veldmaarschalken binnen de beurswereld. En tot nu toe gaat dat behoorlijk naar wens. Financial Times schrijft dat zijn fonds 66% in waarde is gestegen sinds het in 2004 werd gelanceerd, tegenover 38,8% van de benchmark Russell 2000. 

Oh ja, dan nog iets opmerkelijks. Howard kiest maar tien aandelen. Diversificeren is namelijk voor mensen die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Koop dan een indextracker. Of zoals Warrren Buffett het noemde: diworsification. Als u ook geld wil verdienen met behavorial economics, lees dan het boek van Howard. Het gekopieerde fonds van de geldprofessor kopiëren, kan u beter niet doen: de man heeft het een en ander gepatenteerd.