Barclays staat op omvallen [CIJFERS]

Ok. Paniek. Vorige week schreven we al dat de pleuris bij Barclays uitbreekt. Dat zegt de top zelf nog niet maar de cijfers spreken boekdelen. Kregen we daarna even een mooie bevestiging want maarliefst 7.000 medewerkers van de bank zijn boventallig verklaard. Wat vooral opviel is dat de tak van Investment Banking langzaam sterft. Niemand wil nog zaken doen met Barclays:


Harde kern

We gaan het hebben over non-core assets. Onthoud één ding van het snijden in personeel en het krimpen van de Investment Banking tak: Barclays wil moet krimpen. Dat kan prima als u dingen verkoopt, dan blijft er een kleine bank over en dan is er weinig aan de hand. Jammer is dat Barclays grootsch is in non-core assets. En non-core assets raak je moeilijk kwijt. Valt niet te dumpen want geen een bank wil het overnemen, dus Barclays is gedwongen om grote verliezen te incasseren. Een kuchende regenjas stelde in april al dat Barclays middels het creëren van een bad bank deze onderdelen wil verkopen. Hoe groot was Barclays in non-core assets? De grootste, blijkt nu:


Wat deze non-core assets precies zijn weet niemand. Wat we wel weten is dat het hier gaat om het rotte deel van banken. Het deel waar de zon nooit schijnt. Waar de laatste bonus viel in de jaren '90. Waar mensen werken in confectiepakken. Vaak gebruiken banken deze term om hun niet-winstgevende delen van de organisatie in te verwerken, of de onderdelen die niet belangrijk gevaarlijk zijn. Dan kan men namelijk de basisgegevens uit kwartaal- en jaarverslagen baseren op core assets en dan lijkt het gewoon nog feest op kanteur. De Lloyds Banking Group definieert haar non-core assets als volgt, dat zegt volgens ons genoeg:


Het B-woord
Non-core assets worden ook wel eens geassocieerd met het b-woord. Bad Bank. Getuige bovenstaande grafiek zou Barclays dus percentueel gezien de grootste bad bank hebben (£54 miljard groot), maar aan die vergelijking gaan wij ons niet wagen. Alle banken definiëren hun gedeelte non-core assets anders, en Bad Bank is weer zo'n hippieterm van lui die überhaupt het hele ding 'bank' al 'bad' vinden. 

We willen u verder niet bang maken, maar we gaan nog even door de financiële fundamentals van Barclays. Allereerst is de winst in het afgelopen kwartaal op jaarbasis gehalveerd naar £668 miljoen. De EBITDA daalde in het eerste kwartaal van £1.786 vorig jaar naar £1.693 nu (zonder investment banking zou Barclays een winststijging hebben laten zien). Tot slot daalde het balanstotaal van de bank 12% tussen 2012 en 2013 van £1.488 miljard naar £1.312 miljard door een verandering van de derivatenpositie. Gaat lekker daar.