Huishoudelijke mededeling

Nadat we er regelmatig op zijn aangesproken is hier het verlossende woord. De 925 off-the-record inbox was, is, en blijft, tot in de eeuwigheid. Met het nieuwe design leek het alsof dat kernonderdeel van ons medium ter ziele was gegaan maar niets is minder waar.

En waarom zou dat ook? Er gebeurt eigenlijk best een hoop in die 925 off-the-record inbox. Het varieert van kleine misstanden tot behoorlijke  grote boeven.

De slachtoffers van 925 off the record
Denk aan de gemeente Amsterdam. Die maakt verliezen op vastgoed tot misschien wel €2 miljard en wil dat graag verdoezelen. Vlak na de gemeenteraadsverkiezingen komt dan de negatieve aap uit de mouw. Nu heeft dit akkefietje de wethouder Pieter Hilhorst wel de kop gekost, maar daarmee is het drama nog niet afgelopen.

Daarvoor kregen we post over ene Jordin van Z.: die bracht het mooi maar hij was niet zo geweldig als hij het zelf deed voorkomen. Het leidde tot een hilarisch conflict met zijn matige advocaatje Judith van der Wolde die dreigde maar ons toch maar niet voor de rechter durfde te slepen, bananenjoint of niet.


Veel erger is het schandaal bij het Diana Trading Fund van Bert van Arkel (bekend van Harry Mens). Hij trok honderden beleggers, maakte hun geld weg en zweeg vervolgens als het graf.

De mensen van zijn broker Binck hadden een vervelend dilemma. Van Arkel had daar een beleggingsrekening waar hij het geld van de beleggers op parkeerde. Ondanks zijn zelfgegeven status als beleggingsgoeroe stond hij daar meer dan een miljoen in de min. Beter om de mensen die hun centjes kwijt zijn, nog even in het ongewisse te laten, dacht hij.


De witte enveloppe
Als de boekhouders van Binck de beleggers zouden waarschuwen, dan hadden ze hun vertrouwelijkheid hebben geschonden. Als de bank dat niet zou doen, dan kon van Arkel doorgaan met zijn spaargeldvernietigende beleggingsmethoden. Dan zouden er meer slachtoffers volgen, terwijl Binck er vanaf wist.

Na een goed gesprek was de oplossing duidelijk: scan wat documenten in en verstuur ze per witte enveloppe en wij doen de rest. En zo geschiedde. Sindsdien is er niemand meer in de praatjes van Bert gestonken. Hij twittert nog wel eens wat over zijn ’stadiamethode’ maar daar blijft het gelukkig bij. Hij is kort en goed onschadelijk gemaakt, zeg maar.


Veel ernstiger is de fraude met €7,5 miljard door de Letse overheid, met actieve ondersteuning van onze eigen Neelie Kroes. Sterker nog, als eurocommissaris keurde ze de dubieuze transactie niet alleen goed, maar verschafte ze ook nog eens een lening van bovengenoemd bedrag. Dat ging met zo een ingewikkelde constructie dat geen enkel Nederlands medium in staat of bereid was erover te schrijven.

Neelie Kroes en haar schimmige dealtje
Van Riga tot een niet nader te noemen zuid-Europees land, 925 sprak met Letse dissidenten en oud-medewerkers die het bewijs hiervan overhandigden. Daarna regende het nog geheime informatie in onze off-the-record inbox. We hebben de Europese Commissie hiermee geconfronteerd. Het bewijs dat 925 aanvoerde was dusdanig overtuigend dat Neelie c.s. wel een diepgravend onderzoek moesten instellen. Dat werd vorige maand in een persbericht bekend gemaakt. Great succes zou Borat zeggen!

Verder zijn we de mensen van de Belastingdienst erg erkentelijk. Hun identiteit verhullen we, maar het Rochdale-schandaal zat sommige blauwe-brievenvouwers hoog. Directeur Hubert Möllenkamp trekt de woningcorporatie leeg en is na jaren nog niet veroordeeld. Tijd voor een mooie naheffing die hem het faillissement induwt, dachten ze bij de fiscus. Lekker getimed ook, zo vlak voor kerst.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Van Roger Lips en Richard Homburg tot John Wolbers en Quality Investments, het onderzoek was niet mogelijk geweest zonder u, in regenjas gehuld, witte enveloppen sturend, met valse e-mailadressen mailend, of soms zelfs sms-jes versturende met een voor de gelegenheid aangeschafte pre-paid telefoon. Of gewoon aan de in rook gehulde borreltafel in een donker hoekje van een Amsterdamse bruine kroeg. Klinkt niet heel sjiek, maar altijd geldt: het bonnetje is voor 925.

Zijn we daarbij een beetje genuanceerd en sportief. Jazeker wel. Zo vereerde John Wolbers van Easy Life ons na een paar, laten we zeggen pittige publicaties, toch met een bezoekje en kreeg hij alle kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Zo zijn we ook wel weer.

Anonimiteit verzekerd
925 zit in een nieuw jasje maar gaat door waar het gebleven is. En blijft hiermee doorgaan. We hebben nog veel vragen. Waar is Sjoerd Swane gebleven, VVD-coryfee (soort van) eigenlijk gebleven? Wij weten dat hij in het zuiden van Frankrijk is, maar nog niet precies waar. Het is de sport hem eerder getraceerd te hebben dan het OM. Omdat het kan.

En Roger Lips, weten we zeker dat hij leeg geschud is? Nee, zegt de borreltafel, en dat wordt nog hard gemaakt ook. Of Vestia, is die club er wel echt bovenop? En ING, die zijn wel heel agressief leningen aan het verschaffen horen we. Party like it’s 2006, als dat maar goed gaat. We maken ons ook zorgen over Deutsche Bank en het nakende faillissement van de gemeente Amsterdam, uit interne rapportage blijkt dat er vlak na de zomer een onheilstijding van formaat komt.

Enz. enz. Ga door waar u mee bezig was. Anonimiteit verzekerd, dat weet u van ons. Nog nooit hebben we ons credo beschaamd.

tips@925.nl