Pfizer geeft AstraZeneca nog één kans [OVERNAMESOAP]

De Amerikaanse farmaceut heeft al twee keer geprobeerd het Britse AstraZeneca over te nemen maar de Engelsen hebben zand in hun foef blijken niet zo gewillig. Een korte geschiedenis van Pfizers’ versierpogingen:

1
In januari dit jaar bood Pfizer al $78,52 per aandeel ($99 miljard in totaal). No, dixit de Britten.

2
Halverwege april werd nog een bod gedaan. $82,24 per aandeel ($102 miljard in totaal). AstraZeneca is niet zo goedkoop.

3
En nu word er dus een nieuw bod gedaan van $105 miljard. Wat men precies per aandeel gaat betalen is nog onbekend (mixed funding) maar het zou boven de grens van $84 p/sh uitkomen en dat is gezien de geschiedenis van AstraZeneca erg hoog. Pfizer biedt minimaal 10% meer dan de koers van Astrazeneca, kijk maar even mee:AstraZeneca probeert haar huid duur te verkopen, maar moet niet té zelfverzekerd worden. Pfizer stelde al dat bij een derde afwijzing men een stuk minder vriendelijk wordt. De Amerikanen gaan het via de aandeelhouders van AstraZeneca spelen en gooien het dan op een hostile takeover. Dan wordt het spel smerig en persoonlijk.

Maar waarom?
De Britse pillenboer is om twee redenen belangrijk voor Pfizer. Allereerst heeft AstraZeneca een medicijn waarmee het imuunsysteem van een lichaam gebruikt wordt om tumoren te ontdekken en te vermijden. Daarnaast is er MEDI4736, een kankermedicijn dat met middelen van Bristol-Myers, Squibb Co., Merck & Co. en Roche Holding AG kan concurreren.

Empire Building
De overname ligt trouwens bij zowel AstraZeneca als Pfizer onder vuur. De Britten willen vanzelfsprekend niet worden overgenomen en al helemaal niet voor een lage prijs. De aandeelhouders van Pfizer doen moeilijk omdat Pfizer de laatste tijd meer met overnames bezig is dan met medicijnen maken. Het porfolio van het bedrijf raakt helemaal in de war en de overnames zijn ‘very disruptive’, aldus de CEO van AstraZeneca over Pfizer.

Tot slot hebben toezichthouders ook moeite met de deal. De Britten willen niet zo’n grote concurrent als de Pfizer / Astrazeneca combinatie en de Amerikanen willen niet te veel technologie prijsgeven. Althans, dat zeggen ze. De echte reden kan ook een leuk belastingvoordeel zijn dat Pfizer binnen sleept; zowel Pfizer als AstraZenica settelen in het UK met management in hun steden aan de oevers van de Grote Plas en aandelen staan in New York. Met deze constructie hoeft Pfizer over alles dat niet in de VS plaatsvond geen belasting te betalen.