Dirk Scheringa is dus nog wél miljonair

Zie je wel. De oprichter en eigenaar van de ingestorte bank DSB heeft prima nog wat miljoenen in zijn geitenwollen sok zitten. Dat blijkt wel als we naar de balans kijken van Credit Sales, het incassobureau dat hij in 2012 oprichtte. In 2009, vlak na het demasqué van de woekerfabriek DSB schreef Scheringa op het blog van P&W nog dat hij helemaal berooid was.

Geachte redactie,

In de uitzending van gisteravond (3 november 2009) van Pauw en Witteman werd door Sjoerd van Stokkum van het blad quote gemeld dat ik, Dirk Scheringa, nog zou beschikken over enige miljoenen. Een absoluut onjuiste melding. Zoals ik in de achterliggende periode diverse malen heb gemeld ben ik door de faillissementen mijn totale vermogen kwijt. Ik heb dus geen miljoenen nog ergens geparkeerd. Het is niet alleen jammer, het is stuitend dan Van Stokkum deze onjuiste informatie ventileert, zonder dat deze informatie met onderliggende stukken dan wel door afschriften of anderszins is te staven.

Dirk Scheringa


Iets soortgelijks herhaalde hij drie jaar later: na het faillissement lag zijn prioriteit bij de eerste levensbehoeften. Ocharme.

Dat is niet erg waarschijnlijk. Laten we eens kijken naar de laatste firma die Scheringa heeft opgezet: Credit Sales Factoring BV. Dat maakt zowaar een paar duizend euro winst in 2012. Daarboven zit weer een andere bv, genaamd DSB Participatie, met drie oprichters: Pieter Bron, Edwin Schaafsma en Edwin van der Staaij.


Vervelende bijkomstigheid: ze zijn alledrie leeg. Tenminste, ze hebben ieder een paar bv’tjes op hun naam en een net huisje met hypotheek en tuin. Maar geen miljoenen en die zijn wel nodig.

Probleemschulden
Het factoringbedrijf heeft namelijk een balanstotaal van € 4,7 miljoen bij praktisch geen eigen vermogen. De langlopende schulden van € 3,4 miljoen corresponderen met de vorderingen. Kort gezegd: Dirk incasseert probleemschulden namens klanten en heeft bij elke opdracht dus een vordering en een iets kleinere schuld. Het verschil is winst en mag mee naar de boerderij in Noord-Holland.

€1,3 miljoen bestaat dus uit schulden die op de een of andere manier voorgefinancierd moeten zijn. Het is niet waarschijnlijk dan Bron, Schaafsma of van der Staaij dat neer hebben geteld. Dan is er nog maar een kandidaat-uitlener over en dat is Scheringa zelf.

Dat kan hij ook makkelijk, in weerwil van de hierboven geponeerde stelling. Laten we - omdat we niets beters te doen hebben - de jaarrekeningen van alle aan DSB gelieerde rechtspersonen van de vijftien jaar voorafgaande aan het faillissment erbij pakken.

Dirk is minstens € 9 miljoen waard
Dat zijn zo’n 75 rapporten met allerlei kruisverbanden: DSB Bank leent aan DSB Beheer dat het weer doneert aan voetbalclub AZ, etc etc. Als we die kruisverbanden, zoals agiostortingen, allemaal wegstrepen blijkt dat DSB in die periode € 449 miljoen winst heeft gemaakt.

Daarvan is € 255 miljoen ingehouden en toegevoegd aan de reserve, de buffer voor slechte dagen. Dat bleek niet genoeg te zijn. De rest - € 196 miljoen - is doorbetaald aan groepsmaatschappijen, zoals AZ.
Ik ben door de faillissementen mijn totale vermogen kwijt
Dirk Scheringa
Die spenderen in die periode ’slechts’ €187 miljoenen. Dat betekent dat het verschil van € 9 miljoen in iemands vestzakken is verdwenen. Wij weten wel van wie, als we kijken naar piek in de bv-kerstboom: daar prijken de namen van Dirk en Baukje Scheringa.

Hij lijkt dus een heuse comeback te maken. Hij heeft de val van DSB altijd geweten aan een of ander ’lek’, iemand die willens en wetens gevoelige informatie met de media deelde om de bank te beschadigen. Wij weten wie dat vermeende lek is en dit verhaal in de categorie 'broodje aap' valt. De procedure tegen DNB waar Scheringa in het filmpje over repte ('ik ben kapot gemaakt') is dus bij voorbaat kansloos, Godwins of niet.

Hoe dan ook vergeet Scheringa zijn oude vrienden niet. Marcel Meijer en Robin Linschoten, beiden directielid van DSB zijn directeur respectievelijk toezichthouder van Credit Sales geworden. Dat maakte in 2012 toch een winst van € 4.000 op een eigen vermogen van € 18.000.