Helaas, Amsterdam stijgt niet hard genoeg op de Club Sandwich Index

De eerste stap naar minder dreadlockdragende cannabisbezoekers lijkt te zijn gezet. Amsterdam stijgt een keurige drie plekken op de Club Sandwich Index en komt volgens de laatste stand terecht op plaats twaalf. Maar laten we niet te vroeg juichen.

In de zomer veranderen onze Aristocratische grachtenpanden doorgaans in verblijfplaatsen voor bepakte piraten. De zoete geur van wiet en heilige beloftes op internet (zie hieronder de kop van een artikel op Huffington Post van deze maand) lokken de vrijbuiters uit het zuiden richting het Venetië van het Noorden. 

Klik op afbeelding om naar het artikel te gaan
Klik op afbeelding om naar het artikel te gaan

Sommige steden hebben minder last van halfblutte reizigers. Een Europese zuiderling haalt het immers wel uit zijn hoofd om de helft van zijn jaarsalaris bij elkaar te schrapen voor een weekendje Stockholm, Helsinki of Geneve. Jazeker, Amsterdam is nog veel te goedkoop om niet aantrekkelijk te zijn voor backpack-gespuis. Maar de stad is nu wel ietsje duurder geworden, toch?

Een duppie goedkoper
Nee, eigenlijk niet. Amsterdam stijgt inderdaad drie plekken op de Club Sandwich Index, maar dat betekent niet dat de gemiddelde prijs van een clubsandwich in Amsterdam ook is gestegen. Integendeel. Een broodje van het huis kostte in 2013 gemiddeld €13,40 terwijl dat dit jaar €13,30 bedraagt. 

Amsterdam is dus een duppie goedkoper geworden, alleen veel landen uit de lijst zijn nog harder gezakt. Vandaar de hogere positie voor de stad aan de Amstel. Van de gehele top 12 is het Deense Kopenhagen eigenlijk de enige stad waar de gemiddelde prijs van een Club Sandwich is gestegen. Kennelijk gaat het niet zo goed met de internationale horeca. 

Goed nieuws voor reizigers
Hotels.com berekent jaarlijks van een reeks steden de gemiddelde prijs van een clubsandwich. 'De Club Sandwich Index biedt reizigers een simpele vergelijking van wat hun geld waard is in verschillende landen door gebruik te maken van een van de meest voorkomende items op hotelmenu’s,' aldus het persbericht. 

'In veel landen daalde de prijs van een clubsandwich opnieuw. Dit is goed nieuws voor reizigers, zij krijgen in het buitenland meer waar voor hun geld. Zit je weer eens in Genève te smullen van een club, vergeet dan niet dat je er in New Delhi voor dezelfde prijs bijna drie meer zou krijgen!'

Amsterdam heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om toeristen afschrikken met een hoog prijsniveau. Wil het de exclusiviteit van Geneve, de nummer één, staven dan moet een Amsterdamse clubsandwich gemiddeld toch zeker zo'n €10 duurder worden. Voorlopig dient u dus nog maar even te dealen met slapende Zuid-Europeanen die zich voor de stoep van uw grachtenpand hebben genesteld in een hutje van Schutters-bierblikken.