Werkende Uncle Sam drinkt nu meer wijn dan schamele François

Het gaat echt niet goed met onze Franse eurovrienden. U kent de horrorverhalen over de economie van president Hollande, maar dat is zeker niet het enige. Voor het eerst in de moderne geschiedenis is Frankrijk namelijk niet meer het land dat de meeste wijn consumeert. De Verenigde Staten hebben in 2013 de koppositie afgepakt van de baguettebakkers.

Merde
Bonjour, genieten we nog wel van het leven? De wijnconsumptie in het land, waar onder meer de druivenhemelen van de streken Pomerol en Sancerre schitteren, is het afgelopen jaar gedaald met een drastische 7%: van 30,2 miljoen hectoliter naar 28,2 miljoen hectoliter. Uncle Sam drinkt niet zo gek veel meer dan in 2013 (+0,5), maar de Franse daling maakt hem nummer één. De cijfers zijn afkomstig van het mei-rapport van de International Organisation of Vine and Wine (OIV).

Belangrijk detail: in Amerika wonen veel meer mensen. Per hoofd van de bevolking drinkt een Jean François altijd nog zes maal zoveel als een Joe the Plumber. Maar toch, wat is er gaande. Waarom laten steeds meer Fransen het rode druivennat staan?

Werk = wijn?
Ook in de rest van de 'oude wereld', zoals de Europese wijngrootmachten Italië, Spanje en Frankrijk worden genoemd, is een daling te zien. De Italianen slobberden 3,7% minder vino naar binnen en de Spanjaarden dronken 2,2% minder.

925 (zo economisch-monomaan als we zijn) ziet de economie als het zwemmende vliegje dat de pret in het glas bederft. In Frankrijk steeg de werkloosheid het afgelopen jaar met 5,7% naar een record. En ook in Italië en Spanje steeg het aantal baanloze burgers.  De aangetoonde causaliteit is minimaal, maar we vinden het wat opmerkelijk.

Nog eentje: in Nederland, waar ook meer mensen op straat kwamen te staan, dronken we 1,4% minder wijn. Wijngoeroetypes zoals Harold Hamersma riepen een aantal jaar terug dat de gewone man wijn - een voorheen elitaire drank - aan het ontdekken was. Blijkbaar is dat gestokt sinds Jan Modaal moeilijker rondkomt. 

Het werkt ook de andere kant op. De Duitsers zagen hun werkloosheid dalen en dus hun wijnconsumptie (als een van de weinige grote wijnlanden) 1,5% stijgen. Net als de Verenigde Staten, daar daalde ook de werkloosheid.