Pak die kans: koop een kasteel in Roemenië met spoken voor $80 miloen

Tja, Roemenië. Wij kunnen ons voorstellen dat Cannes leuker is. Een land waar u niet het risico loopt om in een kofferbak afgevoerd te worden, hondsdolheid op te lopen of waar de levensverwachting hoger ligt dan 36 is gewoon net vriendelijker. Tenzij u een kasteel heeft. Gewoon omdat het kan en iedereen al geniet van uitzicht op de Med.

Kasteel Bran te Roemenië is toevallig net te koop. Dit is één van de vele kastelen die claimen dat de Dracula er woonde (samen met Poenari en Hunyad). Bewijs is er niet maar de sfeer hangt er wel en het staat op de lijst van haunted travel locations. Garantie voor slapeloze nachten dus. 


Geschiedenis
Het kasteel is gebouwd in 1211 maar in 1388 was het pas echt af. Het kasteel staat bovenop een heuvel en u kijkt door uw raam dus over uitgestrekte kilometers bos en rivieren. In de 15e eeuw woonde Vlad III (a.k.a. Vlad de Spietser of Vlad Dracula) in het kasteel, vorst van Walcharije en vanwege zijn meedogenloze agressie tegen het Ottomaanse Rijk ook de historische persoon waar Bram Stoker de naam van romanfiguur Dracula ontleende. Vandaar ook de vele vergelijkingen. Of Vlad er écht gewoond heeft weet niemand trouwens, het zijn puur geruchten.

Wat wel vast staat is dat het kasteel bewoond is door ridders en legerbazen voordat het in 1920 aan Habsburer royalties is geschonken. Toen in 1948 de Communisten in Roemenië aan de macht kwamen zijn de vorsten weggebonjourd en is het kasteel een toeristische attractie geworden. Op dit moment bezoeken zo’n 560.000 per jaar bezoekers het kasteel.

Kopen
Volgens de Daily Mail willen de huidige eigenaren van het kasteel af en zoeken ze een partij die er een museum of hotel van wil maken. Het is aan de Roemeense overheid aangeboden voor een sympathieke $80 miljoen maar uiteindelijk gaat het optrekje naar de hoogste bieder. Een selectie van foto’s:

Het kasteel heeft ook een bij-huis (boven) en een grote tuin (onder)
Het kasteel heeft ook een bij-huis (boven) en een grote tuin (onder)
Dit schijnt het favoriete plekje van Vlad geweest te zijn. Vanaf hier kun je op onderstaande binnenplaats uitkijken
Dit schijnt het favoriete plekje van Vlad geweest te zijn. Vanaf hier kun je op onderstaande binnenplaats uitkijken
Dit is de bibliotheek. Die is redelijk donker maar wel ehm, rustig.
Dit is de bibliotheek. Die is redelijk donker maar wel ehm, rustig.
Hier deed Dracula het!
Hier deed Dracula het!