U werd in de maling genomen over onverkoopbare auto's?!

"Where the worlds unsold cars go to die" kopte Zerohedge.com dit weekend. Vooral op Facebook leek dit bericht viraal te gaan (284.000 likes and counting). Geweldige score, daar hoort u ons zeker niet over, maar zijn de beweringen wel waar?

De kwestie
Het blijft een spectaculair gezicht een: paar hectare vol spiksplinternieuwe ongebruikte auto's die staan te wachten op hun einde, want ze zullen waarschijnlijk nooit verkocht worden. Neem deze afbeelding bijvoorbeeld, van het Nissan test-circuit dat (aldus Zerohedge) uit pure over-productie maar wordt gebruikt als opslagplaats voor bolides die men aan de straatstenen niet kwijt kan.
Afbeelding Zerohedge
Afbeelding Zerohedge

Waarom zoveel auto's maken terwijl ze toch niet verkocht worden? Zerohedge stelt dat het verminderen van de productie zoveel (tens of thousands) banen kost dat men dan nog dieper in de recessie geraakt. Daarnaast zou het catastrofale gevolgen hebben voor de staalindustrie en de auto-onderdelenfabrikanten. Ergo: "the world could come to a grinding halt."

Déjà vu
The world could come to a grinding halt
Zerohedge.com
Oh rillingen en drama en de afbeeldingen liegen er niet om. Maar hebben we deze foto's niet al eerder gezien? We stuurden de documentalist naar de stoffige archieven in de 925-kelders en inderdaad... Al 5 jaar geleden publiceerden wij over deze kwestie en exact dezelfde foto van de Nissan-opslag prijkt boven het artikel

Oeps-ie, maar de Zerohedgers corrigeren zichzelf snel en vonden een 'actuele foto' (waarover later meer) op Google maps. De test-baan is nu leeg. De Micra's en Navara's zijn verkocht? Welnee... "Now I don't believe they have all suddenly been sold. I would guess they may have been taken away and recycled to make room for the next vast production run."

Bullshit
Wat is er aan de hand. Oude afbeeldingen, oud nieuws, en aannames die wij met onze rekenmasjienen en feiten-checkers niet kunnen aantonen. Matt Hardigree van Jalopnik.com legt uit waarom het artikel van Zerohedge.com volgens hem volstrekte nonsense is. Hij fileert het artikel met 5 eenvoudige argumenten.
  1. De meeste foto's in het artikel van Zerohedge.com zijn al erg oud (zeggen wij).
  2. Auto's worden niet pas gemaakt op het moment dat er een bestelling komt, logisch dat er opslagplaatsen en distributiecentra zijn.
  3. De beelden op Google Maps zijn nooit actueel, de meeste zijn 1 tot 3 jaar oud.
  4. Een nieuwe auto kan (met de juiste zorg) gerust 2 jaar lang worden opgeslagen, zonder noemenswaardige aftakeling.
  5. Wanneer er wat minder auto's verkocht worden door bijvoorbeeld een strenge winter kan de voorraad inderdaad oplopen. Echter, de autoproducenten stellen hun voorraad dus al enige tijd van te voren vast. Dat er af en toe wat meer bolides staan te wachten op een baasje in het distributiecentrum, heeft vaker te maken met incidentele dalingen in de verkoop, dat trekt later meestal weer aan.
Lesje
En wat kunnen we hier nu uit opmaken?
(i) Niet alles wat op internet staat is waar.
(ii) Oude kiekjes scoren goed op het interweb.
(iii) Of zou het toch een conspiracy zijn? *pakt chips en cola erbij*