Kwestie: wat moet Qatar toch met Deutsche Bank?

Dat er iets loos is bij Deutsche Bank is al lang geen geheim meer. Huis-accountant Arno Wellens, liet er al eens zijn licht over schijnen: die balans is zo wankel als wat. En toch doet de Qatarse rojeltie ineens een flinke donatie aan deze kreupele Duitse instelling, waar-om?

It's ultimately a matter of convenience
Chris Wright - Forbes
Niet gek
Laten we beginnen met stellen dat die Qatari zeker geen los gaatje in de bol hebben als het op investeringen aankomt. Maar toch is het zeer opmerkelijk dat zij 1,75 miljard Euro's investeren in Deutsche Bank. Voor dit bedrag kunnen ze niet aanschuiven in de boardroom, noch is het voldoende voor significante zeggenschap. Toch kan het een logische keuze zijn en wel om deze redenen, volgens Forbes' Chris Wright:
  1. De investering in Deutsche is een interessante aanvulling op de investeringen die de Qatari al eerder deden in Barclay's, Credit Suisse (6%) en de stakes die zij hebben in de  Bank of America en Agricultural Bank of China.
  2. Quatar is op zoek naar degelijke lange termijn investeringen: Hoewel de meeste westerse banken nog investeren op een niveau dat (ver) onder het investeringsniveau ligt van voor de crisis, hebben zij potentie tot groei.
  3. Qatar is nog steeds gezegend met bodemschatten als olie en vooral gas, maar ze zien ook wel in dat deze op een gegeven moment uitgeput raken. Investeren in banken kan hun op de lange termijn naast welvaart ook een nieuwe bloeiende dienstensector opleveren (incluis de daaraan gekoppelde werkgelegenheid).
Lang verhaal kort, volgens Wright is het "ultimately a matter of convenience": Deutsche heeft geld nodig en Qatar heeft dat in overvloed. Daarbij hebben de Qatari ook een adem die lang genoeg is om te wachten tot hun investeringen wat gaan opleveren.

Deutsche heeft geld nodig?
Wacht eens... Hoe kan het nou dat Deutsche die het in haar berichtgeving telkens ( 20 maart 201429 april 2014) heeft over fully loaded Common Equity Tier en dan kort daarop (18 mei 2014) die investering in het eigen vermogen van de Quatari bekendmaakt. Dit kan erop wijzen dat er aan de andere kant van de balans een tekort is, of wordt verwacht...

We zijn aan het graven, vermoeden iets, maar kunnen nóg niks hard maken. Staat er een investerinkje te wankelen? Beste Zuidas-vrinden, mocht u ons in dezen wijzer kunnen maken staan onze deuren en VrijMiBo wagenwijd voor u open.