Hé. Is de oprichter van bankenboeven.nl zelf een boef?

 Vandaag gaat bankenboeven.nl online. Op deze website kunt u alle bankiers die u niet aardig vindt slopen. Pijnlijk, moeilijk, heerlijk. Er wordt verder niet echt aan hoor / wederhoor gedaan, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Mensen die failliet zijn gegaan over hun ervaring met een bank laten vertellen levert uiteraard een objectief verhaal op want ondernemers zijn Vreselijk Zielig en bankiers zijn de duivel zelve. Arrogante kakkers die spugen op het volk, dat zijn het.

Roddels
Een Vandaag maakte al een item over Bankenboeven.nl met een ondernemer - Hendriks - die in financiële problemen geraakte nadat twee grote klanten op de fles gingen. Akelig, geven wij toe. De arme man moest een pandje verkopen om zijn schulden te betalen en SNS hield (dixit Hendriks) de opbrengst hiervan zelf in tegen de afspraak. Goh. Nu is de ondernemer alles kwijt; huis, vrouw, auto, kind, leven (!!). Klinkt gek. Kan zoiets echt? Nee, dat kan niet echt. SNS reageerde en stelde dat Hendriks zélf in gebreken is gebleven (pdf). Oh! Maar dat stond niet op bankenboeven.nl. 

Elk verhaal heeft twee kanten en de kant van de medewerker van de bank komt niet op de site te staan
Chris Buijink
Kijk, wij-bij-925 vinden ook dat er meer toezicht op banken moet komen. Kunt u een lang 'banken dit, banken dat zeikverhaal' over houden maar punt is dat een bank meer macht heeft dan u. Een bank heeft een geldkraan, speelruimte en een juridisch arsenaal en dat heeft de gemiddelde ondernemer niet. Dat is een scheve verhouding en daar moet iets mee gebeuren. Bankenboeven is echt een geinige poging omdat het een podium geeft aan slachtoffers van bankenschandalen. Heel jammer is dat de bank helemaal buiten dit verhaal gehouden wordt. Chris Buijink, voorzitter NVB, in een reactie tegen Een Vandaag: 'Ik juich het niet toe, want dit gebeurt op basis van een kant van het verhaal. Elk verhaal heeft twee kanten en de kant van de medewerker van de bank komt niet op de site te staan.'

Mening
Wij hebben een bankier (sorry, Credit Risk Analist at Octas Finance, dixit LinkedIn) gevonden die er ook een mening over heeft: 
Belang
Maargoed, wie is de oprichter van bankenboeven.nl eigenlijk? Hij luistert naar de naam Jelle Hendrickx en hij heeft de stichting Krediet Verdriet, waarmee hij mensen helpt die in de financiële problemen zitten. Daarnaast is hij eigenaar van het bedrijf Financial Consultancy FCS waar hij volgens NRCQ MKB'ers in de problemen helpt. Dit zou zijn boterham zijn. Jammer; FCS is hartstikke failliet, zagen wij in de KVK-registers. Er zijn aan bankenboeven.nl geen kosten verbonden voor de gebruiker maar Hendrickx stelt 'U zult ook eten op tafel moeten zetten.' Exact. Handig, een website waar ondernemers met financiële problemen zich aanmelden, van een meneer die zijn pecunia verdient met... juist. U ziet de link. Peter Verhaar legt het nog één keer uit:
'Transparantie'
Maar nu. 925 ontdekte dat FSC te laat is met haar jaarrekeningen. Hier staat dat de jaarrekening van 2007 op 30 januari 2009 ingeleverd had moeten zijn, maar dit is pas op 2 februari gebeurd:


Immers een gewaarschuwd mens telt voor 2!
Bankenboeven.nl
De onderneming is inmiddels zelfs failliet gegaan. Gelukkig bestaat er zoiets als Actio Pauliana en Hendrickx is dus mogelijk persoonlijk verantwoordelijk geweest voor deze schulden. Gek; over dat failissement is niets meer terug te vinden. 925 belde met de curator en die zei; geen idee. Leuk is dat op de website van bankenboeven.nl staat: 'De stichting is van mening dat door het transparant maken van de werk- en handelwijze van Bijzonder Beheer afdelingen kredietnemers veel betere resultaten zullen gaan behalen in hun onderhandelingen met de bank. Immers een gewaarschuwd persoon telt voor 2!'

Juist
Precies! Jaarrekeningen, faillissementen, transparantie. Hoe moeilijk kan het zijn, op tijd de cijfertjes inleveren van een klein hypotheekboertje? En dan maar zeuren over anderen. Ach, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Hint hint, wink wink.

Hendrickx heeft nog een andere onderneming - FlexCom - en daar zijn wel op tijd cijfers voor ingediend (met FlexCom nam Hendrickx voor $18.000 een belang in FSC). FlexCom staat er niet echt goed voor, met zo'n €300k aan schulden en nog geen €4k aan liquide middelen. Hoe gaat Hendrickx de werkzaamheden financieren die voortvloeien uit bankenboeven.nl? Er moet immers geprocedeerd worden om een punt te maken, en er moet een website in de lucht gehouden worden. De meest recente balans van FlexCom:


Punt
Wij vinden; iemand die banken aan de schandpaal wil nagelen (terecht of onterecht, daar gaan we ons niet in mengen) moet I) daar geen privé-belang bij hebben II) zelf transparant zijn en III) banken ook aan het woord laten. Punt. Omdat Stichting Krediet Verdriet en FSC op dezelfde locatie zijn gevestigd kan dat volgens ons maar één ding betekenen: na zijn faillissement gaat Hendrickx gewoon met dezelfde activiteiten verder onder een zielige stichting. 

p.s. met één heikel punt uit het leven van Hendrickx wisten wij geen raad. De onderneming is geregistreerd bij een huis dat niet van Hendrickx zelf is. Bankenboeven.nl is (middels Stichting Krediet Verdriet) gehuisvest aan de Tielsestraat 223 te Andelst, maar daar zit ook al Hoveniersbedrijf Van Noordenburg (Groenvoorziening G. van Noordenburg). Dat is vreemd. Kaartje:Update: Dit verhaal heeft een staartje gekregen. Lees het vervolg