Nederlandse pensioenfondsen voorbeeld voor Groot Brittanië

Hulde, hulde voor voor het ABP en consorten, want de Britten zijn voornemens onze 'collectieve pensioenfondsen' te kopieëren. Er zijn namelijk wijze Britse mannen die hebben berekend dat een collectief fonds een jaarlijkse inkomstenstijging van 30% kan opleveren voor de Britse pensionado's. Is er iemand vergeten de Nederlandse kranten te bezorgen in het Verenigd Koninkrijk?

Petit peux probleempje
Van alle pensioenstelsel ter wereld wordt het Nederlandse systeem nog steeds gezien als een van de beste
Edward Snieder - KPMG bij BNR
dat de Britten nogal in de nesten zitten stipte het Institute of Economic Affairs (IEA) al even fijntjes aan. Belastingverhoging en bezuinigingen, dat zou de remedie zijn. Echter, wat nu als ze Dutch gaan?

Momenteel sparen de Britten individueel voor hun voor hun oudedagsvoorziening, maar binnenkort gaat dit veranderen. In haar Queens Speech zal koningin Elisabeth woensdag aankondigen dat de collectieve constructie per 2016 ook voor haar onderdanen tot de mogelijkheden gaat behoren.

Is dit wijs?
Werknemers weten van zichzelf dat hun pensioenbewustzijn laag is
Herman Kappelle
Gezien de huidige problemen is het wellicht niet eens zo'n slecht idee om het Britse pensioensysteem eens flink op de schop te nemen. Maar het feit dat bij het nu voorgestelde stelsel niet altijd een minimum inkomen gegarandeerd kan worden voor de pensionado's baart menigeen zorgen. 

Daarnaast is bij sommige Britten ook doorgedrongen dat er ook in Nederland enige reuring en twijfels omtrent de collectieve pensioenfondsen bestaat.

Maar u bent grotendeels tevreden
AEGON bracht vandaag een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat maar liefst drie kwart van de Nederlanders blij is dat zij verplicht pensioen afdragen via hun werkgever. AEGON-directeur Herman Kappelle wijdt dit enthousiasme aan het feit dat u niet kunt sparen werknemers van zichzelf weten dat hun pensioenbewustzijn laag is.

Echter, dat er geen vrije keuze is bij welk fonds het geld belegd wordt is minder aantrekkelijk. Kappelle vermoed dat het stelsel dusdanig wordt aangepast dat dit in de toekomst wel mogelijk is.

En de Britten?
Ach, die kunnen gewoon vooralsnog gewoon blijven afkijken bij ons. Wij zien imitatie nog steeds als een van de meest prachtige complimenten. En dit soort oudedagsvoorzieningen gunnen we zelfs de Britten niet...