Antwerpen grossiert in tweedehands graven

Het pittoreske Antwerpen wordt commercieel. De stad heeft heibel met nabestaanden die weigeren de fraaie monumentale graven te verzorgen (vooral op begraafplaats Schoonselhof, zie kaart), wat in feite niet gek is bij graven van enkele generaties terug. Om te voorkomen dat de stad moet dealen verloederende grafzerken verkoopt Antwerpen de bende, bericht de Wall Street Journal.

Begraafplaats Schoonselhof:


Details
Praktisch werkt het concept als volgt. U koopt voor zo’n €1.000 tot €3.000 een graf. U komt dan onder de persoon te liggen die er al begraven is en uw naam wordt ook op de grafzerk gegraveerd. De meeste graven zijn voorzien van beelden en andere monumentale mis-en-page dus u ligt er ontzagwekkend bij.

Antwerpen is niet de eerste stad met deze tactiek. In Londen is het – mits de locatie monumentaal is – ook toegestaan om een graf te recuperen. Het is in dit geval verplicht om het stoffelijk overschot van uw voorganger te verwijderen. In Antwerpen heeft u de optie om een ander te laten verwijderen, kost €500 en dan is het graf 25 jaar van u.

Schoonselhof te Antwerpen
Schoonselhof te Antwerpen
Resultaten
Het gaat nu om zo’n 5.000 graven in totaal en 120 mensen hebben al ingetekend. In sommige gevallen is het dus al bekend wie in een volgend leven buren worden. Voor de stad is het nu al grandioos dat toekomstige bewoners (ofzo?) van een graf al bezig zijn met het onderhoud.

Opmerkelijk is dat de Antwerper sociologe Gaëlle Clavandier stelt dat als er in een begraafplaats veel dode mensen liggen, en dat daarom deze plaatsen veel worden geassocieerd met de dood. Een begraafplaats wordt dan letterlijk een dode plaats. Joh. Vinden wij op zich niet heel gek. Een beetje roulatie kan volgens Clavandier dus geen kwaad. Een Amerikaanse specialiste (Genevieve Keeny van het National Museum for Funeral History te Houston) wilde er ook wel iets over kwijt tegen de Wall Street Journal: ‘Once you take a person out of his gravesite, you take away their identity, and you basically take away the essence of their existence. In the U.S., you can go to cemeteries where people have been buried for hundreds of years.’ Amen.

Inderdaad, dooie boel daar in Antwerpen
Inderdaad, dooie boel daar in Antwerpen