Oh god. Laatste redding Lululemon broeken voor mannen

Het gaat slecht met Lululemon – een bedrijf dat vooral bekend is van yogabroeken en schandalen. De kroniek: het begon met sportkleding die sterk doorschijnend bleek te zijn als de stof uitrekt (hence: als u een frappante houding aanneemt. Dat lijkt ons typisch yoga). Dit zorgde voor een peperdure recall en het aftreden van de succesvolle CEO Christine Day. Vervolgens was oprichter Chip Wilson dismissed als bestuurslid omdat hij vond dat het broekenprobleem kwam door volumieuze dijen van vrouwen en niet door de kwaliteit van de kledij. Au. De quote:

'There's always been pilling. Women will wear a seat belt that doesn't work. Or a purse that doesn't work, and quite frankly, some women's bodies just don't work for our pants.'


Some women's bodies just don't work for our pants
Lululemon founder Chip Wilson
Coup
Het grootste schandaal gebeurde echter deze week. Wilson is het niet eens met de koers van zijn vervangers Michael Casey en RoAnn Costing omdat ze te veel gefocust zouden zijn op de korte termijn. Wilson heeft geprobeerd een coup te plegen door Casey en Costing uit het board van Lululemon te stemmen. Tevergeefs.

Tot slot verlaat CFO John Currie het zinkende HMS Lululemon nu het slecht gaat: 'I will retire at the end of the fiscal year in February to take full advantage of the west coast lifestyle that I so enjoy on the water and on the slopes.’ Slim, en geef hem eens ongelijk. Toedeloe!


We are really pleased with the men’s business
Lululemon's Tara Ruth Barber Posely
Cijfers
Goed, cijfers. Pijnlijke cijfers. De winst van Lululemon is zo’n 60% gedaald van $47,3 miljoen ($0,32 p/sh) vorig jaar naar $19 miljoen ($0,13 p/sh) dit jaar, gemeten van en tot 4 mei. De omzet steeg 11% naar $384,6 miljoen. Lululemon verwacht een omzet te draaien van $1,77 miljard - $1,80 miljard waar voorheen $1,82 miljard was begroot. Tot slot kondigde het bedrijf een share buyback aan van $450 miljoen, iets dat we gezien de huidige (te lage?) koers wel begrijpen: 

Share price Lululemon. Bron: NASDAQ
Share price Lululemon. Bron: NASDAQ


'Mannen' 
Nu komt het meest schokkende gedeelte. Tara Ruth Barber Posely (wat een naam inderdaad) stelde in een persbericht:

'In the Q1 our big focus was on really landing our men’s set. We are really pleased with the men’s business.' 

Mannen in yogabroeken? Mannen in trainingspakken? Mannen in sportkleding? Mensen, mensen, mensen, waar gaat dit naartoe? Nu is 13% van de omzet van Lululemon afkomstig van heeren, maar dit zou toch echt de ticket zijn naar een voorspoedige toekomst. In 2016 wil het bedrijf zelfs echte mannenwinkels gaan lanceren