Procentueel gezien vielen die overtredingen van Kroatië wel mee

Het WK voetbal is begonnen en lovers & haters staan alweer klaar met hun mening. Fijn, maar wij houden meer van feiten, dus belden even met de cijferknuffelaars van ORTEC Sport. Of ze ons kunnen helpen. Tuurlijk! De econometristen van dit (vermoedelijk) slimste bedrijf van Nederland houden niet alleen alle acties in voetbalwedstrijden bij, maar trekken er ook nog eens algoritmes overheen voor steekhoudende inzichten. En die mogen wij tijdens dit WK met u delen. Cadeautje!

12e speler
De grootste discussie omtrent de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië ging over de vermoedde 12e speler van het Braziliaanse elftal. Dat was niemand minder dan de arbiter. Die floot pavloviaans bij elke schijnbeweging van de Kroaten. Het Oranje legioen houdt niet zo van oneerlijk en kwam op den Twitters in opstand.
Cijfers please?
Als we naar het aantal overtredingen kijken, maakte Kroatië er inderdaad meer dan vier keer zoveel dan de Brazilianen. Maar het opvallende is wel dat beide teams met 2 gele kaarten eindigden. Relatief gezien is Kroatië er daarmee nog goed vanaf gekomen. Maarja, dat is relatief...
Data: ORTEC Sports
Data: ORTEC Sports

Overigens
Omdat alles, maar dan ook alles om voetbal draait dezer dagen nog een paar andere onderzoekjes die geheel toevallig nu naar buiten worden gebracht.

1
 Oranjekoorts is voor blije Bobo's en meelopers, aldus een onderzoek waaruit blijkt dat hoe hoger uw serotonine (blij-hormoon) is, hoe eerder u genegen bent om bevangen te worden door de Oranjekoorts. Meer serotonine maakt dat u een fijn gevoel krijgt wanneer u meedoet met een groep.

2
De Facebook database werd even grondig uitgepluist en ziet een trend in voornamen en WK-helden. Onderstaand vindt u de vrijwel explosieve toename van de voornaam 'Diego' in Argentinië en Brazilië nadat Argentinië de wereldbeker veroverde in 1986 met Diego Maradona aan kop. Opmerkelijk, dat zeker.
Data: Facebook
Data: Facebook

Data: Facebook
Data: Facebook