Kelder geeft fiscaal college aan Urban Hipsters

Met een ietwat zurig ondertoontje kopte De Volkskrant vorige week "Voor de VS is Nederland hèt favoriete belastingparadijs". Wat is daar eigenlijk mis mee, vroeg slimme urban hipster Guus van Vice zich af? Hij snelde zich naar zolder van zijn kantoir, waar inmiddels de redactie van 925.nl en hun opperbretel Kelder kantoor houden. Want, zo stelt Guus "Jort Kelder weet dingen over geld". Inderdaad.

Samenwonen
We herinneren ons nog de grinnikjes en een zacht hoongelachje in de verte, toen Kelder aankondigde dat Vice Media een belang van maar liefst 33% in 925.nl heeft genomen. Tattoo's en bretels, dat is toch geen combinatie? Er zijn nog steeds lieden die vermoeden dat het slechts een 1 april grap was, maar dat is zeer zeker niet het geval. Ondertussen huist 925.nl op de zolder van Vice Media, de samenwerking is fantastisch en begint nu wel zeer concrete vruchten af te werpen.

Fiscaal college
Kort en goed heeft Kelder in zijn interview met Guus-van-Vice haarfijn uitgelegd waarom er helemaal niet zoveel mis is met het feit dat Nederland een 'belastingparadijs' is. "We doen in Nederland niks crimineels".

Weet u al lang uiteraard, maar zekere andere media leggen verslag van Nederlands belastingvoordelen met ietwat opgetrokken wenkbrauwen. Kelder licht dit toe "Ik vermoed een complot. Nee, ik weet het niet. Ik zag het gisteren op de voorpagina van de Volkskrant. Waarom op de voorpagina? We wisten het allang."

Door dergelijke artikelen wil er nog wel eens een tendens ontstaan dat we een beetje foei-stout bezig zijn met ons belastingparadijs. Of nog erger, dat we de arme Amerikanen zomaar belastinggeld afhandig maken. Niks van dien aard aan de orde, stelt Kelder "Onzin. Weet je hoeveel van dit soort constructies Amerika heeft? Zij doen het net zo goed."

Natuurlijk is het van belang dat iedereen netjes belasting betaalt. Maar als enkel ons kleine Nederlandje de regels gaat aanpassen slaat dat nergens op: "Moet je je voorstellen hoe ze zitten te gniffelen in andere landen. In Londen slaan ze zichzelf op de knieën van het lachen: 'Die calvinisten zijn helemaal gek geworden! Wat een stelletje naïeve idioten!'”
De aanpassing van fiscale constructies is iets dat op een heel ander niveau moet worden bediscussieerd, samen met de rest van de Europese Unie.

Afijn, Guus en Kelder hadden een aangenaam gesprek, het hele verslag kunt u hier lezen. Komt u ook nog eens op een heuse urban hipster-site, zeer do-able heur.