Kamervragen: Neelie Kroes, waarom sloopte u ING maar gaf u wel €400 miljoen aan een Russische witwasbank?

Het CDA stelt kamervragen over een bizar schandaal dat we bespreken in ons pamflet 'Het Euro Evangelie'. Nederland heeft in 2008 ongeveer €400 miljoen overgemaakt naar Letland om daar een zeer dubieuze bank te redden. Andere banken, ook Nederlandse, mochten intussen wel instorten. Hier is sprake van corruptie, zeggen insiders die we spreken. De Europese Commissie kondigde in april al een groot onderzoek aan op aandringen van 925. De Tweede Kamer doet dat nu eindelijk ook.

Geld in vuilniszakken
Het verhaal in een notendop. Begin dit jaar zit Letland in de eurozone, maar wat hebben we daarmee binnengehaald? De twee rijkste mannen van het land runnen een bank, Parex Banka, die openlijk dubieus spaargeld uit Rusland binnenhaalt en wit uitzet in Europa. De bank maakt verkeerde beslissingen en gaat in 2008 failliet. Alle locale concullega's trouwens ook. Wat nu?
мы размещаем Ваш вклад за пределами Швейцарии от собственного имени, но в Вашу пользу
Een reclame van de 'Europese' Parex bank


De Letse regering neemt het besluit om alle banken waar het spaargeld van gewone Letten op staat failliet te laten gaan. Het Russische Letse Parex krijgt een uitzonderingspositie en wordt als enige wél gered, voor €7,5 miljard. De overheid van het kleine Letland heeft dat geld niet en leent het op de kapitaalmarkt. Deze kapitaalmarkt is dermate geschokt van dit bizarre en willekeurige besluit dat niemand Letland nog een stuiver toevertrouwt.


De Russische directeuren van Parex, Viktors Krasovickis (l) en Valerijs Kargins (r) worden zenuwachtig. De tienduizenden Russische zwartspaarders - die het eerlijk verdiende geld soms met vuilniszakken tegelijk naar Letland kwamen brengen - worden boos. Het zal toch niet zo zijn dat ze hun zuurverdiende centjes kwijtraken? De directie moet maar snel een list verzinnen.

ING mag wel kapot
Tot ieders verbazing komt er dan zomaar, zonder enige economische of juridische onderbouwing, een zak geld met de broodnodige €7,5 miljard uit de EU. Nederland neemt daarvan 5,7% voor haar rekening, terwijl er hier op zorg en onderwijs gekort moet worden. De Nederlandse banken worden ook gered maar moeten de steun terugbetalen en vervolgens reorganiseren. ING, ooit een wereldberoemd Nederlands merk, wordt onder dwang van Eurocommissaris Kroes opgeknipt in onbeduidende kleine delen.
'Oneerlijke concurrentie bij banken moet vermeden worden'
Neelie Kroes, eurocommissaris mededinging


Parex daarentegen mag gewoon doorgaan met waar het mee bezig was. Het hoeft de ontvangen steun niet terug te betalen. Het richt daarmee wel een nieuw bankenportaal op in Zwitserland. Russen kunnen daar, met dank aan de EU, nog steeds terecht met hun vuilniszakken met zwart geld. Meerdere insiders die we spreken zeggen dat de directie van Parex haar eigen overheid heeft omgekocht om zo een redding te forceren. Om onbekende redenen vindt de EU het nodig daarin bij te dragen.

Het argument 'banken zijn belangrijk voor de economie'  of 'door banken te redden stabiliseer je de economie'  gaat hier niet op. Een locale concurrent die groter was dan Parex mocht immers wel vallen. Kroes zou nog een onderzoek instellen naar de rechtmatigheid en wenselijkheid van deze opmerkelijke transactie, maar daar is ze nooit op teruggekomen. 

Irrelevante bankenunie

De bankenunie is een farce. Het uitgeleende geld zit nu in Rusland en komt nooit meer terug. Meer toezicht is er ook niet, want de opvolger van Parex gaat zonder enige schaamte op de oude voet door.

Jeroen Dijsselbloem stond erbij en keek ernaar. Nooit hebben hij of zijn voorganger Jan-Kees de Jager verantwoording moeten afleggen. Tot de kamervragen van vandaag. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst. Het antwoord op de vraag: ’wat gaat dit geintje Nederland kosten?’ weten we al, namelijk €400 miljoen. Op zijn minst.

Leest hieronder integraal de Kamervragen.