Oeps. Wat wist Wouter Bos van de verborgen vertrekpremie Van Ewijk?

Puik onderzoek van RTL Z. Bijna twee jaar lang bleef verborgen dat Wouter van Ewijk - ontslagen bestuurder van het VU Medisch Centrum - een vertrekregeling twv. een schappelijk appartement aan de Franse Zuidkust mee naar huis kreeg.

‘Salaris’

De truc werkte als volgt. Van Ewijk ontbrak op de lijst van afkoopsommen aan ziekenhuisbestuurders (vakblad Medisch Contact stelt die ieder jaar op) terwijl een collega die eveneens ontslagen was – Elmer Mulder – wel met een half miljoen op die lijst prijkte. Hoe? Nu blijkt dat Van Ewijk gewoon nog acht maanden salaris ontving in plaats van een som geld waardoor zijn ‘vertrekregeling’ verzwegen kon worden in jaarverslagen. De VU noemt de regeling van Van Ewijk ‘een vergoeding van te derven inkomsten over meerdere jaren’.

De acht maanden salaris samen met sociale lasten en pensioenpremie hebben een luttele €167.000 gekost. Samen met een ontslagvergoeding van €327.000 maakt dat €494.000.

Lijntje?
Wat wij dan weer opmerkelijk vinden is dat oud-MinFin Wouter Bos zich sinds 2010 als partner bij KPMG met de zorg bemoeit. Quotje van Bos: ‘Met mijn advieswerk in de zorg heb ik in vele keukens kunnen kijken’. Dat geloven we graag.

Samen met Chris Polman trad Bos in de zomer van 2013 toe tot de raad van bestuur van het VU Medisch Centrum, dus een direct lijntje tussen dit schandaal rondom van Ewijk en Bos kunnen we niet trekken. Blijft toch interessant dat onder toeziend ook van nota bene een (ex)KPMG’er een vertrekregeling van dergelijke omvang onder de pet gehouden wordt.