Internetboefje googlet $620.000 bij elkaar

It's a jungle out there op het wereldwijde web. Een kleine imperfectie in wat software kan tegenwoordig al tonnen kosten. Een slimme Duitstalige tech-bandiet genaamd 'Folio' vond een kleine opening in de beveiliging van opslag-programma 'Synology' en spekte zijn bankrekening met 620 duizend dollars door onder andere simpel te googlen. Aber Bitte?!

Oeps
The fun and friendly internet currency
Dogecoin
Al in 2013 werd het beveiligingsfoutje gevonden in de software van Synology, waarmee u bestanden op uw eigen netwerk afgeschermd kunt opslaan. Deze software wordt vooral gebruikt voor het opslaan van muziek, films en andere multimedia-files. Bijzonder handig dus voor de fervente verzamelaar. En voor de slimme hacker.

Tot het lek in Synology gedicht werd rond eind februari 2014, zette Folio-de-hacker de netwerken van Synology-gebruikers aan het werk om codes te kraken waarmee hij gratis en voor niks Dogecoins kon veroveren. De Dogecoin is een soort van Bitcoin voor blije bobo's "The fun and friendly internet currency."

Kassa!
Door eenvoudig wat zoektermen in te kloppen op Google vond Folio gebruikers van Synology en doorbrak met hun gecombineerde netwerken de encrypted code van maar liefst 500 miljoen Dogecoins. Vandaag zouden deze ongeveer $200 duizend waard zijn, maar in januari en februari toen de hacker toesloeg was de waarde aanzienlijk hoger; waarschijnlijk heeft het hem destijds $620 duizend opgeleverd.

Oude sok
Nu de Bitcoin steeds zwaarder beveiligd is, wijken internetboefjes uit naar het kraken van andere digitale valuta. Hoe über-vrolijk en onschuldig en *kuch* betrouwbaar de aanbevelingsvideo van de Dogecoin er ook uit ziet, wij overwegen weer te investeren in een oude sok.

Ach, we hebben in ieder geval de hilarische beelden nog...