Zo verdiende Tesla's Elon Musk een miljard in een week

Tesla is de afgelopen weken veel in het nieuws geweest. Positief, gelukkig. Het aandeel had daarom het volgende opmerkelijke koersverloop:

Koersverloop Tesla over 1 maand
Koersverloop Tesla over 1 maand

Inderdaad. Zo’n 15% omhoog sinds 12 juni, grofweg van $200 naar $230 per aandeel. Tesla heeft 124,09 miljoen aandelen uitstaan (Market Cap op dit moment is 28,75 miljard), CEO Elon Musk bezit daar 28% van, wat neerkomt op 34,7 miljoen aandelen. Keer $30 stijging in waarde komt neer op $1,042 miljard cashen. In theorie dan, Musk mag zijn aandelen niet zomaar dumpen. Nochtans chapeau.

Het aandeel is over de lange termijn een stuk volatieler trouwens, dus reken Musk vooral nog geen miljarden toe:

Koersverloop Tesla over 1 jaar
Koersverloop Tesla over 1 jaar

Om de volgende redenen is Tesla zo interessant geworden.

1
Musk maakte bekend dat de patenten van Tesla openbaar worden. Concurrentie kan dan de technologie van Tesla kopiëren. Musk vindt het belangrijk dat de elektrische auto snel haar weg vindt naar een geaccepteerd product, en daarbij is het delen van kennis cruciaal. Wat ook belangrijk is – maar een stuk minder sympathiek – is het feit dat Tesla op deze manier een hoop fabrikanten achter haar technologie kan scharen die men met een nieuwe fabriek (draaiende vanaf 2015) gemakkelijk aan derden kan verkopen.

2
Nissan en BMW kondigden aan precies in dat laatste interesse te hebben. Daarnaast willen de merken samenwerken aan een netwerk van oplaadpunten en mondiale oplaad-standaarden. Dit gaat om standaard stekkers en randapparatuur.

3
Tesla begint volgend jaar met het verkopen van het nieuwe Model X Utility Vehicle. De markt wacht al lang op een ruimere Tesla dus dit is naast de Model S en de Roadster een belangrijke stap. Plaatjes: