Laat Amerika Irak links liggen omdat ze hun olie niet meer nodig hebben?

Puik stukje uitzoekwerk van de Quartz onderzoekers, want is het zo dat door de explosieve situatie in Irak de Global Economy weer afhankelijk wordt van Saoudi Arabië? En, vragen wij ons af, zou het zo kunnen zijn dat de VS (onder meer) zo terughoudend is om in te grijpen in Irak, omdat het de energievoorziening nu zelf inmiddels zo goed op orde heeft dat ze niet meer afhankelijk zijn van de olieboeren in de Perzische golf? Vragen, vragen, laten we wat cijfers en meningen van analisten op een rijtje zetten.

De situatie in Irak
Vooralsnog concentreert het geweld in Irak zich voornamelijk in het noorden, de grote olieraffinaarderijen die voor export produceren zijn in het zuiden gesitueerd. Echter, de raffinaarderij in Baiji die voor een groot deel de energievoorziening verzorgt voor Irak zelf, wordt ondertussen zwaar aangevallen.
Bron: QZ.com
Bron: QZ.com
Er zijn inmiddels berichten dat BP en ExxonMobil al deels zijn overgegaan tot evacuatie van hun raffinaarderijen in het zuiden van Irak, hoewel daar op dit moment niet een directe dreiging is. 

Analisten zijn van mening dat buitenlandse investeerders nu minder genegen zijn om te investeren in de Irakeze olievelden. De veiling van productierechten van de raffinaarderij in Nassiriya die vandaag in Baghdad zou plaatsvinden is inmiddels opgeschort. De officiële reden is dat er 'meer tijd nodig is om de tender succesvol aan te bieden'.

Saoudi Arabië
Rarely has a US president been so wrong about so much at the expense of so many
Dick Cheney
Op dit moment produceert oliegigant Saoudi Arabië dagelijks zo'n 10 miljoen barrels olie per dag (1 barrel = 119,2 liter). Maar de Saoudi's geven fijntjes aan dat ze best nog 2.5 miljoen barrels extra per dag kunnen produceren. Roepen ze al jaren, of het waar is weet niemand.

Of de US of A nu voortaan weer afhankelijk wordt van de Saoudi's voor hun energievoorziening is nu de vraag. De optimistische analisten zeggen: welnee, Murrica is inmiddels in staat om zichzelf te voorzien en kan zelfs gaan exporteren. De pessimisten zeggen: mwoah, de Saoudische voorraden zijn zeker nog nodig voor Amerika.

Stel
Natuurlijk zijn er wel honderdmiljoenmiljard redenen waarom de Amerikanen wel uitkijken om wederom hun vingers te branden aan Irak. Echter, stel de optimisten hebben gelijk en Amerika hoeft helemaal niet uit te wijken naar de Saoudi's, dan hebben ze financieel en qua hun gewenste onafhankelijkheid op olie-gebied ook geen enkele reden om Irak te redden.