Grote rol voor Nederlandse Uber in Britse taxi-fittie

In London houdt men niet zo van vooruitgang. Net als in andere mondiale steden probeert Uber een poot aan de Britse grond te krijgen, maar dat zorgt voor nogal wat frictie met locale taxichauffeurs. We noemen protesten, stakingen, opzettelijke files en burgemeester Boris Johnson die een allesomvattende Uber-ban overweegt.

Meters maken
De kern van het probleem is dat Londense Cabbies alleen als ze gelicenseerd zijn meters mogen voeren. Andere vervoerders zoeken het maar uit met hun tariefbepaling, maar de app van Uber lijkt verdacht veel op een meter omdat het bedrag met behulp van GPS en afstand bepaald wordt. Het Britse hooggerechtshof mag er nu iets van vinden. Ter compensatie kan men in de app van Uber nu ook normale taxi’s bestellen.

Van Taxi is de stap naar Tax natuurlijk niet groot, dus nu wordt ook de Nederlandse Uber Manschaft bij het gevecht betrokken. Volgens branche-organisatie Licensed Private Hire Car Association gebruikt Uber de Nederlandse vennootschap Uber BV voor boekingen. Dat mag niet want op deze manier worden Britse belastingen ontlopen. Mocht dat het geval zijn dan is de rel wel compleet, want Starbucks, Google en Amazon werden in het UK gegrild na hun belastingschandalen.

Schandaaaaal!
Of belastingen ontlopen worden is nog niet bewezen. Een dergelijk aantal verschillende (internationale) vennootschappen in één straat hebben maakt echter wel verdacht:


Daarnaast zoekt Uber een International Tax Specialist te Amsterdam (de vacature vindt u hier).


Is wel al 206 dagen geleden geplaatst, dus nu niet heel relevant meer. Uber stelt zelf dat men ‘volledig in overeenkomst met de wet opereert’. Jaja. En ach, geef de heeren eens ongelijk. Niemand betaalt graag te veel, en al helemaal niet om daar dan een Trafalgar Square vol woeste concurrenten voor terug te krijgen, non?