Prostitutie en drugs stuwen Nederlands GDP met €44,7 miljard

Onthoud deze dag. Zwart geld, noch de schaduw-economie bestaat praktisch niet meer. Alles is vanaf heden geoorloofd en moet bovendien meegeteld worden. Sinds vandaag ‘vinden’ we dat inkomsten uit prostitutie en drugs ook gewoon bij de reële economie horen. Het CBS past dezer ochtend de cijfers van 2001 tot en met het Q1 van dit jaar aan voor een nieuwe rekenmethode. Het resultaat: Nederland is 7,5% rijker (€44,7 miljard).

Borderline issues
Het zit zo. In 2008 heeft de VN een International Handbook bedacht voor het maken van economische berekeningen. Alle Europese lidstaten hebben afgesproken om voor 1 september dit jaar hun systeem op deze nieuwe richtlijnen aan te passen. Is dat heel erg? Mwah, de impact bleek door de geschiedenis heen minimaal. De Nederlandse rekenmethodes zijn de afgelopen 40 jaar vijf keer aangepast de invloed was toen als volgt:

Het gaat in deze nieuwe regels vooral om zogeheten borderline issues. Grensgevallen. Wel of geen GDP? Nu wordt de wet als volgt: een economische activiteit voegt waarde toe, ook als deze verboden is. Zolang beide wetsovertreders maar instemmen met de activiteit. Handel in de organen van uw buurvrouw die ‘per ongeluk’ het loodje legde is dus fout maar meisjes die we dwingen tot prostitutie, dat is dan een ongemakkelijk cijfer. Wij schreven al over enkele schrijnende gevallen in Italië. Kwoot uit het International Handbook:

1.29
The scope of the concepts in the ESA can be illustrated by considering some important borderline issues.
The following shall be recorded within the production boundary of the ESA (see paragraphs 3.07 to 3.09):
(a) Production of individual and collective services by governments;
.......
(g)
 Production forbidden by law, as long as all units involved in the transaction enter into it voluntarily;
(h) Production from which the revenues are not declared in full to the fiscal authorities, e.g. clandestine production of textiles

Cijfers
Hoe groot is deze schaduw economie eigenlijk? Het CBS neemt 2010 als basisjaar en toen zijn de volgende bedragen gemeten:

 

Niet iedereen past de rekenmethode trouwens even trouw toe. Frankrijk stelt het volgende over drugs, dixit Reuters:

"We have traditionally excluded drugs from the GDP calculations because there is a dependency for hard drugs such as heroin or cocaine and therefore we do not consider there really is consent from the consumer"

Overheidsschuld vs. GDP
Voor Nederland zijn de wijzigingen helemaal geen slecht nieuws. Europese regels stellen dat ons overheidstekort niet hoger mag zijn dan 3% van het GDP en de schuld van de overheid mag niet hoger zijn dan 60% van het GDP. Deze cijfers zullen voor Nederland licht dalen omdat schuld en overheidstekort gelijk blijven. Dit effect is volgens schattingen in Zweden en Finland het grootste.