Jelle Hendrickx van Bankenboeven.nl trekt keutel over kort geding tegen 925 in (Manifest voor de Bankier)

Ja, geachte lezer. We hebben uw vraag gehoord. Waar blijft nou dat kort geding tegen jullie dat Jelle 'ik stuur een facuur' Hendrickx zou aanspannen? Deze heer zet zich belangeloos in voor 'slachtoffers' van banken, maar wij zouden onrechtmatig hebben gehandeld in een artikel over zijn motieven. Zijn advocaat stuurde een dreigbrief: we hadden twaalf seconden om te rectificeren, zoniet, dan zouden we bij onze haren voor de rechter worden gesleept. En oh ja, of we wel alvast de betreffende uurtjes wilden voorschieten. Nou, we wachten nog steeds op een dagvaarding, Mark Bakker van Beks Advocaten. (Zou hij er zelf eigenlijk een beetje warmpjes bijzitten?)

Manifest voor de bankier

Moest dat nou zo nodig, 925, zo te keer gaan tegen Hendrickx en zijn stichting Krediet Verdriet? Ja. Het is zo'n gemeenplaats, namelijk, dat bankiers allemaal 'boeven' zijn. Nu worden ze tot de zondebok van alle problemen in de samenleving gemaakt. Derivaten bij Vestia? De bankier. Uw bedrijf failliet verklaard? De bankier. Klimaatverandering? De bankier

Natuurlijk zijn bankiers wel eens erg creatief, maar een contract voor een te hoge lening wordt net zo goed door de lener ondertekend. Bovendien is het gros van de kantoorknuppels, zeker de jongere, helemaal niet bij machte om iets te veranderen aan zo'n contract - ten goede of ten kwade.

stop de demonisering van de bankmedewerker
925
Het draagt een krijtstreep, maar voert enkel uit, verzekerde een exemplaar ons bij de laatste vrijmibo op de zuidas. En inmiddels durft geen enkele bankier meer op een verjaardag te vertellen over haar of zijn werk, maar welk maatschappelijk doel dient dat? Precies. Daarom zeggen wij: stop de demonisering van de bankmedewerker.

In comes Jelle. Met de Stichting Krediet Verdriet startte hij daarentegen een kruistocht tegen de bankenboeven, waarbij hij deze beroepsgroep bewust criminaliseert. Neem een printscreen van de website:

Slachtoffers (of anders gezegd: ontevreden klanten) kunnen aangifte doen, we zien tralies, een politiepet: de teneur is duidelijk. Verder zien we twee opvallende quotes op de site:

'Veel dossier werden [door banken, red.] afgewikkeld onder zeer dubieuze omstandigheden'

En:

'De Stichting is van mening dat door het transparant maken van de werk- en handelwijze van Bijzonder Beheer afdelingen kredietnemers zich bewust worden dat zij niet alleen staan en daardoor veel betere resultaten zullen gaan behalen in hun onderhandelingen met de bank. Immers een gewaarschuwd persoon telt voor 2! '

De pot verwijt de ketel

Daaruit maakte onze collega Leon B., die inmiddels is weggekocht door FC Barcelona, op dat iedereen achter Bankenboeven.nl zelf ook hartstikke onpartijdig en transparant zou zijn. Anders durft iemand zoiets toch niet te roepen? Nou dan. Zoals B. het omschrijft: 'Wie dergelijke juridische termen in de mond durft te nemen, solliciteert ernaar om van repliek gediend te worden.'

"Dan doet Jelle er een factuur bij"
Pieter Lijesen van Hypotheekpas

Tot onze schrik zagen we dat Hendrickx wel eens twee petten draagt. Zelf ontkent hij dat ook niet. Na de ondergang van DSB was hij woordvoerder van huizenkopers met een te hoge hypotheek bij die bank. Zijn stichting zou hen helpen een betere lening te krijgen bij een andere partij. Verder had hij een bedrijfje, gespecialiseerd in: juist. Als Hendrickx een 'slachtoffer' adviseerde deed hij er een factuurtje bij, aldus het Haarlems Dagblad. Affijn, hier staat het allemaal.

Om die slachtoffers na te bellen en binnen te harken voor nieuwe kredieten had Hendrickx een telemarketingbedrijf, Flex Tell. Een werkneemster kreeg het minimumloon plus een paar procent maar het rendement viel tegen. Hendrickx ontsloeg de medewerkster en weigerde haar te betalen. De rechter vond dat het zo niet heurt en veroordeelde Hendrickx tot doorbetaling. Prompt ging Flex Tell failliet. De curator omschrijft het zo:

Nu is het de vraag of Hendrickx zelf wordt geraakt door het faillissement. De curator vindt immers dat hij onbehoorlijk bestuur heeft gepleegd en is doende hem daarvoor aan te spreken.

Kan het incassobureau hem dan ook privé aanspreken? We vragen het Mark Bakker van Beks Advocaten. (Dubbelklik voor groot)

Zoals Beks al voorspelde probeerde de deurwaarder Hendrickx om te keren, hij staat immers met 2-0 achter. Helaas viel er geen kwartje uit. Opmerkelijk genoeg eist hetzelfde Beks Advocaten nu dat we terugnemen dat Hendrickx onbehoorlijk bestuur heeft gepleegd, we rectificeren en ook nog eens als een stofzuiger door het internet gaan om alle hem onwelgevallige quotes te elimineren. De advocaat stelt het zo.

925 verdubbelt winst Beks Advocaten NIET

Toen we de dagvaarding online plaatsten meldden zich lukraak meerdere beroepsgenoten van Mark Bakker die ons wilden bijstaan. Dit was appeltje eitje, hoorden we. Het onrechtmatige bestuur (en daarmee de term actio pauliana) halen we enkel uit het curatorenverslag, waar staat te lezen dat er bij Flex Tell onbehoorlijk bestuur is gepleegd. Het zijn dus niet onze woorden.

Bovendien was het wel heel raar om ons te sommeren om te betalen voor de uurtje-factuurtjes à €750 van confrère Bakker zelf, nog voordat een rechter zich erover heeft uitgesproken. Sommigen opperden dat het kantoor er niet goed voorstond, misschien moesten we eens naar de cijfertjes kijken. Waarom stuurt iemand anders zo'n raar factuurtje?

"Als een bestuurder dus niet voldoet aan zijn publicatieplicht of boekhoud- verplichting staat de curator dus met 2-0 voor bij de start van een procedure"
Beks Advocaten

Doen we dat. Mark Bakker is partner bij het kantoor Beks, met een aparte vestiging in Beuningen. Bakker is verantwoordelijk voor de omzet van dat kantoor. Voor 925 is het de eerste keer dat we ermee te maken hebben. 

Tot onze verbazing bleef het na de eerste aanmaning ijzig stil. Telefoons worden niet meer opgenomen, meetings duren de hele dag maar de dreiging van juridische kosten blijft maar boven ons hoofd hangen. Het verbaast ons al dagen dat we een aanmaning krijgen om binnen 12 seconden te reageren, maar wanneer we weigeren, we wekenlang niets horen. 

Het zou toch niet zo zijn dat Bakker er af-en-toe een factuurtje uitknalt, in de hoop dat iemand zo schrikt en dan maar betaalt? En dat als het niet gebeurt, de keutel dan maar weer wordt ingetrokken? Toch lijkt het daarop. Het eigen vermogen van het kantoor van Beuningen ziet er zo uit:

Nou nou, een dividend van €651 per jaar. Laat die kurken maar knallen in Beuningen. Bakker verdient net zoveel per half jaar als onze stagiair per maand. Hendrickx demoniseert hele bevolkingsgroepen door ze crimineel te noemen en Bakker veroordeelt 925 tot juridische kosten. Enkel de rechter mag dat doen, heren. 

Dat 925 weigert die €750 te storten kost jullie een jaarsalaris. We snappen wel dat jullie naarstig op zoek zijn naar centjes, maar naar die van ons kunnen jullie fluiten.