Rijdt u in 2015 op waterstof of voor $1 miljoen?

Als u er een beetje bij wilt horen heeft u twee keuzes voor auto’s tegenwoordig. U koopt het mooiste duurste dat u kunt vinden, of u vaart mee op de groene golf en koopt iets elektrisch of anderzijds groens. Laten nou voor beide opties deze week twee leuke wagentjes gepresenteerd zijn die u beide in 2015 kunt gaan aanschaffen.

Waterstof, nog groener dan elektrisch
Sommigen bezweren al jaren dat niet elektrisch rijden, maar waterstofauto’s de toekomst zijn. Behalve de lijnbussen in Amsterdam leek het er echter nog niet echt van te komen om iets op grote schaal te lanceren. Totdat Toyota deze week definitief hun waterstofauto aankondigde. De auto ziet er in ieder geval futuristisch uit:

Waarom dan waterstof? Goede vraag. Volgens Toyota zelf gaat de FCV (Naar Fuel Cell Vehicle, creatief) zo’n 700km mee. Dat is al beter, maar de grootste winst zit in het opladen. De brandstofcel die waterstof in elektriciteit moet omzetten zou zijn op te laden in 3 minuten! In die tijd heeft u uw bak pleur van het tankstation nog niet op gokken wij.

In de zomer van 2015 komt de wagen naar Europa en hoewel de Europese prijzen niet bekend zijn, gaat de auto in Japan omgerekend zo’n €50.000 kosten. Ongetwijfeld zijn daar straks nog wel wat extra belastingvoordelen bij te vinden die de kosten verder zullen drukken.

U gaat liever voor duur
Is zo’n groen ding niets voor u, of wordt de FCV slechts de boodschappenkar van uw vrouw, dan zoekt u iets anders. Snappen wij. Snapt Mercedes ook. Daarom komen zij met een alternatief: De Mercedes-Benz S-Class Pullman. Het moet de absolute top in luxe worden en de opvolger van de weggevallen Maybach.

Foto van de voorloper van de Pullman uit 2008
Foto van de voorloper van de Pullman uit 2008

Uiteraard is het van alle luxe voorzien met vier stoelen die tegenover elkaar komen te staan, een glazen wand tussen u en uw chauffeur, etc. etc. Kost dat? $1 miljoen.

Daarmee betaalt u meer dan het dubbele van de duurste Rolls Royce of drie keer zoveel als voor een Bentley, maar daar rijden er natuurlijk al zoveel van.

Grootste nadeel? Het moet de opvolger worden van de Maybach, die auto waar alle rappers zo graag mee pronkten. De kans is dus groot dat voor deze prijs naast uzelf voornamelijk Rick Ross en vrinden in deze auto te vinden zullen zijn.