Meinoud Grimbert Rost van Tonningen is failliet (zakelijk en privé)

Hij is niet meer: de bv-kerstboom van Grimbert Rost van Tonningen. Samen met een consultancy-, een internet- en een entertainmentbedrijf is Rost persoonlijk ook failliet verklaard. Zijn pensioen is hij eveneens kwijt. Wat is hier nou gebeurd?

Rost is natuurlijk vooral bekend als oudste zoon van NSB-leider Meinoud Rost van Tonningen en zijn vrouw Florrie, oftewel de Zwarte Weduwe. Aangezien hij zich overvloedig van dat gedachtengoed heeft gedistantieerd (en 925 geen linksdraaiend zurig medium is) hebben we daarover nu genoeg gezegd.

Megaconcerns
Geboren in 1941, studeerde hij in 1978 in Rotterdam af als bedrijfseconoom. Hij werkte enkele jaren voor Hunter Douglas en SHV van de familie Fentener van Vlissingen. In 1997 vertrok hij naar Sillicon Valley en schreef hij het boek 'Megaconcerns', over fusies en overnames en de steeds groter wordende corporates. Later schreef hij nog twee boeken.

In 1998 richt hij Rost & Co op, dat zichzelf omschreef als 'Consultancybedrijf voor de boardroom'. Dat heeft het tot deze maand uitgehouden; een paar weken geleden ging het failliet. Dat is opmerkelijk, aangezien het een gezond bedrijf leek: voor enkel het advies bij de overname van PCM door Apax, in 2007 verdiende Rost al meer dan €3 miljoen.

Op het huisadres van Rost zien we echter nog een reeks bedrijven.

RostPlusPost is de holding waar website PlusPost.nl inzit. Uit het landelijke Centraal Insolventieregister kunnen we opmaken dat de problemen bij Rost & Co zijn overgeslagen op de andere bedrijven. Nadat deze omviel, volgden RostPlusPost, Rost als privé-persoon en zijn pensioen-bv.

Als iemand privé wordt aangesproken voor schulden in de bv is er meestal iets mis met de boekhouding. Bij al deze bv's valt op dat er geen enkele jaarrekening te vinden is. Dat is een mogelijke verklaring voor het failliet van de privé-persoon Rost.

Rost van Tongingen zelf en zijn curator waren nog niet bereikbaar voor commentaar.