Hoe lang nog voordat de Chinese bubbel gaat barsten?

Vrij brekend. Chinese banken stoppen met het eeuwig doorrollen van vastgoedleningen en eisen nu de hoofdsom op. Uit het jaarverslag van één Chinese bank blijkt wat er dan gebeurt: een paar boze brieven, een futiele rechtszaak en uiteindelijk wordt er keihard afgewaardeerd. 

Credit Crunch

Sinds 2008 is China bezig een beetje de bankier van de wereld geworden. Chinese financiële instellingen behoren nu tot de grootste van de wereld. Het gigantische handelsoverschot wordt bij die banken gestald en zeer agressief uitgeleend aan binnen- en buitenlandse vastgoedontwikkelaars.

Daardoor is er een consequent stijgende markt en maakt niemand zich druk om de terugbetaling van de hoofdsom. Heeft u geen geld? Wachten we een maandje, is alles vanzelf meer waard. Problematische leningen werden zo oneindig doorgerold. Projectontwikkelaars gaan door met het bouwrijp maken en volbouwen van grond voor huizen waar niemand behoefte aan heeft, maar op korte termijn stijgen zelfs die in waarde. 

Totdat iedereen zich bewust wordt van de overcapaciteit en de prijzen beginnen te dalen. Verschillende blogs maken zich druk over de gevolgen van een mogelijke Chinese credit crunch. Niet nodig, zegt de Chinese centrale bank: wij pompen net zoveel Yuan in de markt als nodig is. Dat is de tweede analogie met de Europese schuldencrisis.

Hoofdsom opgevraagd

Tot vandaag. Een kleine Chinese bank, de Qilu Bank, eiste de lening op van een lokale projectontwikkelaar op. Deze hoefde alleen maar het betreffende project te verkopen. Deze gemeentelijke instelling raakte het echter aan de straatstenen niet kwijt. De bank probeert de hoofdsom en achterstallige rente met een rechtszaak terug te vorderen, maar heeft het inmiddels uit de boekhouding moeten schrappen. Dat blijkt uit het jaarverslag in het Chinees:

Toegegeven, wij kunnen dit niet lezen: google translate wel. Het is de onderverdeling van de totale leningportefeuille naar 'gewone', gezonde leningen tot vier gradaties van dubieuze kredieten.

Het bijzondere is dat deze bank dit soort kredieten nu direct van de balans streept in plaats eeuwig te wachten op de hoofdsom, die toch niet komt. Hier betrof het een lening van omgerend €5 miljoen, inclusief een paar gemiste rentetermijnen.

Liever een deurwaarder

De lener was half private, half publieke partij die gelieerd is aan het bestuur van de stad Jinan, een paar honderd kilometer ten zuiden van Peking. Deze heeft drie miljoen inwoners, maar accepteerde liever de reputatieschade van een deurwaarder dan dat het de kleine rekening betaalde.

Ook de Bank of International Settlements maakt zich zorgen om de Chinese schuldenberg. Het noemt nog het positieve punt dat de vooruitzichten in Europa nog belabberder zijn en er daarom voorlopig nog wel geld naar China blijft vloeien.

Zo lang dat zo is hoeft de Chinese bubbel niet te barsten.