Boete voor BNP Paribas: daar gaat uw dividend

Het hoge woord is eruit. BNP Paribas heeft een deal gesloten met de officier van justitie van de VS en bekent schuld voor onder meer fraude. Dat kost de stouterd  $8.8 miljard boete (zo'n €6.5 miljard) èn de bank zal een jaar niet in dollars mogen handelen met ingang van 1 januari 2015. Ten slotte zullen ook 13 leidinggevenden het veld moeten ruimen.

Eerder waren er geruchten over een nog hogere boete en in Frankrijk waren ze zo boos dat zelfs Hollande er contact over opnam met Obama. Gek genoeg is het niet de Fransman, maar de Belg die pijn lijdt door deze boete. België is nog 10% aandeelhouder van BNP, net als Luxemburg dat voor 1% is. De belastingbetaler aldaar zal de boete dus deels mogen betalen. 

Wij zochten uit wat de sancties betekenen voor de Franse bank.

Zeg maar dag tegen uw dividend
De afgelopen 3 jaar was de winst voor belastingen van BNP respectievelijk €8.2, €10.4 en €9.6 miljard. De boete zal dus naar verwachting ook een flinke deuk geven in de winst van 2014. Dat heeft op twee belangrijke fronten gevolgen: uw dividend en de kapitaalratio’s van de bank.

Als u in 2013 de gelukkige bezitter was van een stukje BNP Paribas, dan ontving u €1,50 per aandeel aan dividend. Uitgaande van de slotkoers van 2013 (€56,65), leverde u dat 2,5% extra rendement op. Fijn! Echter, aangezien de winsten een dusdanige klap krijgen, is men bang dat dit als gevolg heeft dat de dividenden voor 2014 in het geheel geschrapt gaan worden. Voorlopig geeft BNP aan het dividend van €1,50 te zullen handhaven. Echter, als men uitgaat van dezelfde winst als 2013, minus de te betalen boete, dan blijft er maar zo'n €1,7 miljard winst. Na belastingen is dat een netto inkomen van zo'n €1 miljard euro, met het huidig aantal uitstaande aandelen dus €0,80 per aandeel.

Wanneer de dividend op €1,50 per aandeel blijft, zal de dividendratio 187,5% zijn. Er wordt dan dus meer dividend uitgekeerd dan er winst is. Lijkt ons onhaalbaar?!

Voor uw idee, dit deed de dividend vs. de earnings per share in de afgelopen jaren:


Kapitaalratio
De boete zelf kan weleens negatieve gevolgen hebben voor de kapitaalratio’s. Hoewel de Franse centrale bank aangeeft dat de boete geen gevolgen hoeft te hebben, werd er eerder al aangegeven dat een boete van meer dan $7 miljoen de kapitaalratio van BNP onder de 10% zou kunnen brengen.

Europese stresstesten in 2014 vereisen volgens Basel III slechts een kapitaalratio van 8%, maar in het algemeen wordt een ratio lager dan 10% tegenwoordig als zorgelijk gezien.

Bekijken we de cijfers van Q1 2014, dan was de kapitaalratio op dat moment 10,6%. Hoewel de definitieve effecten moeilijk te schatten zijn, net als de naar risico gewogen bezittingen dat zijn, doen we een kleine rekensom:

Een tier 1 ratio van 10,6% bij zo’n €85,5 miljard aanwezig kapitaal levert gewogen bezittingen op van €806,8 miljard. Laten we van het kapitaal de €6,5 miljard boete afhalen, levert een nieuwe kapitaal ratio op van 9,7%.

BNP Paribas zal dus niet de stresstest gaan falen, maar heeft wel serieus werk te doen en zal wellicht extra kapitaal moeten aantrekken.

Een jaartje geen dollars meer
De effecten van het niet handelen in dollars zullen duidelijk minder urgent zijn. Dit gaat pas in vanaf 1 januari 2015 om BNP de kans te geven samen met klanten aanpassingen te doen. Het resultaat is dat BNP wel degelijk in dollars kan gaan handelen, maar daarvoor een derde partij zal moeten inzetten. De maatregel klinkt heftig, maar heeft dus nauwelijks effect op de business van de bank.

Conclusie
Is de boete buitensporig hoog? Nee, concludeerden wij eerder al. Is de boete een aderlating voor BNP Paribas? Ja, absoluut. Wij verwachten in ieder geval minder dividend dit jaar en wellicht maatregelen om extra kapitaal op te halen. Gezien de grootte van de frauduleuze activiteiten vinden wij nog steeds dat BNP Paribas er prima van afgekomen is.

In ieder geval sluiten we hierbij dit seizoen van GTST voor bankiers hoogstwaarschijnlijk af. Wij gaan ons in alle rust voorbereiden op het nieuwe seizoen waarin we waarschijnlijk weer Frankrijk opzoeken met hoofdrollen voor Societé Generale en Credit Agricole. Tot dan.