$26 miljard boete voor JP Morgan (gokje 925)

Dat gaat pijn doen. JP Morgan is schuldig bevonden aan het omzeilen van financiële embargo's tegen boevenstaten als Cuba en Iran. Het gaat om precies hetzelfde vergrijp waar BNP Paribas schuldig aan is bevonden en tot een boete van €6,5 miljard. Wat gaat JP Morgan mogen aftikken?

Boetetabel

Bij dit soort zaken is er geen boetetabel, zoals bij snelheidsovertredingen. De uitkomst is daardoor totaal onvoorspelbaar. Wel weten we dat een rechter bereid is tot het opleggen van een milljardenboete, en een die ook nog eens groter is dan het extra kapitaal dat de bank in de boeken heeft staan, bovenop de verplichte 6%.

BNP Paribas heeft zo een eigen vermogen van €62,1 miljard. Dat is €4,2 bovenop de Basel 3-norm. Kennelijk vinden rechters het normaal om een boete op te leggen die groter is dan dat bedrag. In theorie is dat een bedreiging voor de gezondheid van de bank, en dat moeten we ook niet willen.

Hoe zou dat uitpakken, als de rechter het grotere JP MOrgan proportioneel beboet? Bij BNP was het eigen vermogen 9,6 keer zo hoog als de boete, enz. 

Zo komen we op een boete voor JP Morgan die varieert tussen de $13,7 en $67,3 miljard. Het laatste bedrag wordt bereikt als de rechter twee derde van de operationele kasstroom afpakt, net als bij BNP Paribas. Daarmee is JP Morgan wel zeven keer zoveel kwijt als de excess reserves, en dat zal een rechter zo vlak na de kredietcrisis niet op haar of zijn geweten willen hebben. Maar het gemiddelde van $26,3 miljard is goed mogelijk.