Nederlands CVC Capital Partners gaat Griekenland redden

Tenminste, dat vertelt de Griekse krant Kathimerini ons. Athene moet van de internationale geldschieters staatsbezittingen verkopen om de schulden af te kunnen lossen. Inmiddels had er zo al €50 miljard opgehaald moeten zijn, maar daarvan is nog geen 10% gehaald. Daarom verkoopt het in een rap tempo vastgoed en complete stranden. Nu is het postbedrijf aan de beurt (dat kennelijk nog niet geprivatiseerd was). Kathimerini weet te melden CVC zeer geinteresseerd is in een meerderheidsbelang.

Private equity

CVC Capital Partners is een private equity-bedrijf van zo’n €40 miljard groot. Het bestaat voor het grootste deel uit Amerikaans kapitaal, maar staat onder leiding van de 55-jarige Nederlander Rolly van Rappard. In 1993 kocht hij zichzelf uit bij Citicorp (de eerste C). Inmiddels heeft hij honderden soortgelijke buyouts gedaan en zal hij zelf een paar honderd miljoen waard zijn. CVC is naar balanstotaal de tiende private equity-partij van de wereld.

Is dit nou goed nieuws voor Griekenland? Private equity, dat zijn toch die rijke sprinkhanen die alles kaalvreten en geen belasting betalen? Dat valt te bezien. Een bedrijf (zoals de Griekse posterijen) brengt zichzelf eerst in de problemen, voordat het een potentiële overnameprooi wordt. Bij de reorganisatie die dan volgt vallen er onvermijdelijk ontslagen. Uit onderzoek naar een paar duizend overnames blijkt dat het gereorganiseerde bedrijf vervolgens gezonder is en juist meer mensen aanneemt.

Het probleem bij Griekenland is dat het niet om het bedrijf of diens werknemers zelf gaat, maar om de aandeelhouder. Dat is de Griekse staat en die heeft dringend geld nodig. Ondanks de hosannaberichten rond de verkiezingen is het land faillieter dan ooit. Jeroen Dijsselbloem strooit met wat gefingeerde cijfers om het stemvee zand in de ogen te strooien, maar daarmee wordt de situatie niet beter.

Vers bloed
Als Griekenland het postbedrijf verkoopt, dan is het alleen zinvol als dat voor een goede prijs gebeurt. Anders kan de Griekse staat maar een klein deel van de leningen aflossen en is het de inkomsten uit het postbedrijf wel kwijt. In alle haast is het maar de vraag of er een goede prijs te bedingen valt. En CVC staat er niet om bekend dat het presentjes uitdeelt.

Het goede nieuws is dat CVC een vers bedrijf is zonder dubieuze rol in het onstaan van de crisis. Bij de verkoop van de voormalige luchthaven zagen we dat een ultrarijke bankier, die daarvoor nog €5,3 miljard aan Europese noodsteun in zijn zak stopte, spekkoper was. De tijd zal leren hoe het uitpakt.