Griekse ambtenaren zijn productiever dan werknemers van Microsoft

Ja, dat is een boude stelling. Kloppen doet hij wel. Werknemers zijn het immateriële kapitaal van Microsoft. Maar hoe meer eruit gaan, hoe beter het aandeel het doet, zo blijkt deze week. Ooit was dit het grootste bedrijf ter wereld naar marktwaarde, met onbeperkte groeimogelijkheden. Sinds zondag weten we beter. Microsoft kan alleen nog waarde creëren door een op de tien werknemers op straat te zetten en de rest harder te laten werken. Zo bijzonder is dat niet.

Gekreukt hemd

Zerohedge wist het zondag al: het softwarebedrijf zou 18.000 man ontslaan, vooral medewerkers die door de overname van Nokia overbodig waren geworden. Prompt steeg de marktwaarde in een paar dagen met bijna $30 miljard; $1,5 miljoen voor elk ontslag. Microsoft zit duidelijk in de vierde fase van de levenscyclus, de neergang.

Tot ongeveer 1990 is Microsoft een groeiend en innoverend bedrijf waar gekreukte hemden hip zijn. Volgens de biografie van Bill Gates komt dat omdat hij tijdens het programmeren vaak in zijn garage in slaap viel, om dan wakker te worden en in dezelfde kleren door te werken.

Op die manier ontwikkelde hij naar eigen zeggen de graphic user interface (GUI), waarbij gebruikers op plaatjes klikken met de muis in plaats van dat ze commando’s intoetsen. Dankzij de biografie van Steve Jobs weten we dat beiden het principe van een derde partij hebben gestolen, een dochter van Xerox, maar dat terzijde. In de jaren ’90 wordt Microsoft volwassen en moet het als marktleider zelfs bijspringen om Apple te redden. Dankzij de stijging van de koers is Gates de rijkste man op aarde. 

Undoubtedly

Gates neemt aan dat de bomen tot in de hemel groeien en Microsoft ook. In 2000 schrijft hij aan zijn aandeelhouders:

'In the years ahead, we will see accelerating change in the software industry, as the computing needs of our customers start to move beyond the PC into a "PC-Plus" world. The PC will undoubtedly remain at the heart of computing at home, work, and school, but it will be joined by numerous new intelligent devices and appliances, from handheld computers and auto PCs to Internet-enabled cellular phones.'

Daarbij negeert hij de omgekeerde mogelijkheid dat concurrerende devices, als tablets, computers juist verdringen.

Hogere schuldenlast

Rond 2003 besluiten hij en latere opvolger Steve Ballmer dat de balans korter en meer schuldgedreven mag worden. Aandelen worden teruggekocht, er wordt minder winst ingehouden en het percentage schuld mag omhoog. In 2001 bestaat 20% van de balans uit schuld, vier jaar later is dat het dubbele. Het resultaat is een stijgende winstgevendheid, kenmerkend voor elk volwassen bedrijf.

Dat werkt, tot ongeveer 2008. Door meer schuld te nemen (dat kent een lage rente en is fiscaal voordeliger) stijgt de winstgevendheid inderdaad. Dat trucje lijkt tussen 2004 en 2008 te werken, maar daarna niet meer. In die periode daalt de solvabiliteit en stijgt de winst keurig mee, maar daarna stagneren omzet en de winstgevendheid. Dan blijft er maar een mogelijkheid over om de aandeelhouders te bekoren, en wel: mensen op straat gooien.

Net als in 2009 stijgt de koers met meer dan $1 miljoen per ontslag. Kennelijk zijn werknemers van Microsoft zo weinig productief. Dan doen ze het slechter dan Griekse ambtenaren. De overheid van dat land ontsloeg in 2012 een kleine 10% van de bijna 800.000 ambtenaren. Dat leverde een besparing op van €5 miljard, oftewel €61.500 per ambtenaar per jaar.

Bij 8%, de rente van Griekenland, heeft een ambtenaar die thuiszit zo een contante waarde van maximaal €781.500 voor de rest van zijn leven. Daarmee haalt hij het niet bij de gemiddelde 'Softie'. 

Slopen die rommel

Om het einde van de lelijke computer luister bij te zetten, zal onze geestelijke vader met bretels morgen, op de redactie, met hamer en zaag afscheid nemen van dit exemplaar dat tevergeefs beschutting zocht achter onze credenza. Dat gaat natuurlijk in Steve Ballmer-style, in de dood als in het leven zeg maar, dus zoiets als bretel meets zweetplekken. 925 verlost u, de kantoorknuppel, van esthetisch vandalisme op uw waarschijnlijk toch al niet zo inspirerende werkplek. U mag het hier tijdens vrijmibo live meemaken.