Australiërs betalen €270 p.p. minder voor milieuvervuiling

De politieke wereld heeft onder invloed van Al Gore en consorten al een tijd lang afspraken staan over het reduceren van de CO2-emissies. De meeste ontwikkelde landen hebben daarvoor speciale belastingen, milieuplannen of andere maatregelen genomen om bedrijven te stimuleren hun CO-uitstoot te verminderen.

Australië had dat ook, maar heeft besloten om alle CO2-belastingen maar weer af te schaffen. Het afschaffen scheelt omgerekend €270 per persoon aan CO2-belasting. Wij zijn benieuwd wanneer milieugekkies Greenpeace daar een video over gaat maken.

Australië is grootvervuiler
Qua inwoners is Australië maar een klein land, dus in totale uitstoten lijkt het mee te vallen wat er aan CO2 geproduceerd wordt. Per inwoner is Australië echter een van de grootste vervuilers ter wereld. Met een uitstoot van 16,9 ton per inwoner staan ze wereldwijd op de 12e plaats van de antimilieu ranglijst.

Juist daarom was er een belasting ingevoerd voor de grootste 300 bedrijven van omgerekend €16 per ton aan CO2-uitstoot. Voor het gemak rekenen we u het bedrag per inwoner voor, namelijk €270,4 aan CO2-belasting.

Nu geeft Australië er dus de brui aan. Het afschaffen moet vooral de economie verder helpen. Zijn milieubelastingen er juist niet om te zorgen dat landen zich niet alleen maar op financieel gewin storten? Het lijkt dus vooral een grote f*ck you richting de milieubewegingen en gezamenlijke pogingen om CO2-emissie te reduceren.

Hoe doen wij het?
Laten we de begrotingsproblematiek van Aruba even voor wat het is en er vanuit gaan dat Aruba onder de Nederlandse verantwoordelijkheid valt. Dan doen we het redelijk slecht namelijk, want op het lijstje waar Australië 12e staat, staat Aruba op de 5e plaats met 22,8 ton per inwoner. Nederland zelf staat 23e met 11 ton per inwoner. Klein overzichtje voor u van een aantal landen en hun CO2-emissies