Dodelijke raket MH17: met de groeten van de Zuidas

De maker van de dodelijke raketten (en nog veel meer naar wapentuig) zit gewoon op de Zuidas. Dankzij een reeks daar gevestigde bv’s hoeft dat bedrijf, het Russische Rostec minder belasting te betalen. 

Rostec verkocht niet alleen het wapen dat vlucht MH17 uit de lucht schoot (als het geen ongeluk was): een reeks tirannen shopt bij Rostec voor het dodelijkste wapentuig.

Hoe weten we dat zo zeker?  Als we een ongeluk uitsluiten, dan zijn er, gezien de locatie,  twee mogelijke oorzaken van de crash.

De eerste is dat de Oekraïne, Rusland, of een van de rebellengroepen een luchtdoelraket heeft afgevuurd. Er zijn maar twee types die op meer dan tien kilometer hoogte en op enige afstand een toestel kunnen neerhalen: het Kub-systeem (hieronder), of de S400 Triumph. Het is ook mogelijk dat een straaljager uit Rusland MH17 (per ongeluk) heeft neergehaald. Alle Russische straaljagers worden door MiG of Sukhoi gemaakt.

Elk van de potentiële wapens worden wereldwijd verkocht aan landen die door de VS en de EU worden geboycot en daarom geen westerse wapens mogen kopen, zoals Noord-Korea. Rusland heeft al die producten gebundeld in het bedrijf Rosboronexport.

De aandelen van dat bedrijf zijn voor 100% in handen van een ander bedrijf, Rostec. Dat behartigt de belangen van alle Russische bedrijven, niet alleen de wapenindustrie. Dat bedrijf wordt sinds gisteren geboycot door de VS. De zetel van de directeur, Sergey Chemezov, bevindt zich op de Amsterdamse Zuidas, aan de Jachthavenweg 130. Door een zetel in Nederland kan het bedrijf gebruik maken van de Nederlandse deelnemingsvrijstelling. Zo helpen we Rostec om minder belasting over de winst te hoeven betalen.

Het is niet de eerste keer dat Nederlanders omkomen door wapens van Rostec. Cameraman Stan Storimans werd in 2008 dodelijk geraakt door clusterbom, toen hij in Georgië de Russische inval versloeg. De Russen schoten een zogeheten Iskander 9K720 op een dorpsplein af, waar Storimans zich toevallig bevond. 

De Iskander is een ’fire and forget’-raket met een bereik van 400 kilometer. De bom valt dan uit elkaar in meerdere kleinere bommen, waarmee alles op een gebied zo groot als zes voetbalvelden  wordt verpulverd.

Rostec verkoopt het wapen als een middel om patriot-raketten uit te schakelen. In 2012 kocht Assad 24 van deze systemen, mogelijk om de patriot-raketten die Turkije aan zijn zuidgrens heeft gestationeerd te neutraliseren. Laat die batterijen nu net zijn bemand door Nederlandse militairen. Nederland faciliteert dus de belastingontduiking van een producent van wapens die op eigen militairen staan gericht.

Verder verkoopt Rostec kogelvrije vesten voor de landmacht van Assad. Die worden in samenwerking met het Nederlandse DSM geproduceerd. 

In 2013 kocht generaal Omar Bashir van Sudan nog helikopters van Rostec. Bashir is met twee miljoen burgerslachtoffers de dodelijkste, nog levende tiran van Afrika. Met deze 12 aanvalshelikopters van het type MI-24 kan hij zowel acht soldaten per keer vervoeren, alsmede raketten afvuren op burgers. Om die reden is de onderkant ook blauw geverfd. Overigens kreeg Sudan in het jaar van die aanschaf nog €150 miljoen ontwikkelingshulp uit Nederland.

Daarnaast heeft Venezuela, waar ook westerse sancties tegen zijn ingesteld, 24 straaljagers van het type Su-30 in gebruik. Venezuela verkoopt zijn olie via het Russische Gazprom, dat daarvoor wederom een Nederlandse vennootschap voor gebruikt.

Desondanks zit Chemezov gewoon rustig op de Zuidas. 

In de online catalogus zijn alle tanks, bommenwerpers, fregatten en dergelijke te vinden. Raketten staan bij de 'land force systems'.