Bij een oorlog kan Putin Nederlandse technologie tegen de Koninklijke Landmacht inzetten

Zo, daar moeten we even van bijkomen. Ons artikel over Rostec, de maker van allerlei dodelijk Russisch wapentuig, waaronder luchtdoelraketten, heeft nogal wat losgemaakt. Via Twitter en ons eigen forum hebben we ook meerdere klachten over ons heen gekregen, die soms een weerwoord verdienen: bij deze. Daarbij is het van belang om ons te beseffen dat de invloed op Nederland van Rostec, of gewoon Vladimir Putin, veel groter is dan we ons realiseren. Overigens vormden de klagers wel een minderheid. 

Graantje meepikken
Het gaat niet allemaal in één artikel passen. Maar de klachten die we binnenkregen passen in een of meerdere van de volgende vier groepen, die we in deze volgorde beantwoorden:

- Jullie zijn hier pas sinds vrijdag mee bezig en proberen een graantje van de aandacht voor vlucht MH17 mee te pikken;

- Deze rechtspersoon (Rostec Alliance) maakt slechts auto’s en is verder totaal ongevaarlijk;

- Rostec zit bovendien helemaal niet op de Zuidas, als ik bel krijg ik Renault;

- En al zou het kloppen, die Zuidas, waar al die mensen in de financiële sector werken, is een zegen voor het land. 

Machtspolitiek
Nee, nee, nee en nee (en de laatste met hoofdletters). Het begint in de zomer van 2013, al weer bijna een jaar geleden. Een tipgever vestigde onze aandacht op de groeiende macht van Putin in Nederland. Met brievenbussen in Nederland probeert hij belasting te ontduiken. Maar via die vennootschappen oefent hij ook machtspolitiek uit, met soms zeer vervelende neveneffecten.

Dat leidde tot twee publicaties op 925. Met de eerste wezen we op de overdracht van militaire technologie door DSM aan Rostec, nota bene onder toeziend oog van Mark Rutte en Vladimir Putin. 

Met het tweede artikel wilden we aandacht vestigen op de gure klanten van Rostec. Een en ander werd door onze bretel samengevat in DWDD van 9 september 2013. We werken al een jaar aan dit dossier, niet pas een paar dagen.

Het doden van mensen
Belangrijker dan dat is de reikwijdte van Rostec. We gaan de komende dagen verder met alle vennootschappen die we in Nederland vinden. De dictators die daar dodelijk wapentuig kopen, ontbreken daar natuurlijk niet. Nu wordt er wel eens geopperd, zelfs in de Tweede Kamer, om in deze crisis geweld te gebruiken. Dat lijkt ons zeer onverstandig, want dan worden we geconfronteerd met een tegenstander die onze eigen technologie tegen ons gebruikt.

Een pijnlijk onderdeel van die discussie is de overname van Holland Signaal (HS) door de rechtsvoorganger van het Franse Thales. HS maakt optische systemen voor tanks en luchtdoelartillerie. Sinds de Fransen het hebben overgenomen wordt die technologie ook aan de Russen geleverd.

Het bewijs voor die stelling is niet heel moeilijk te vinden. Op de site van Rostec zien we dat het pocht met een joint venture, waarbij duidelijk vermeld wordt dat die technolgie wordt ingezet voor tanks van de Russische landmacht. Deze technologie werkt ook fantastisch tegen inkomende vliegtuigen, helikopters van bijvoorbeeld de Luchtmobiele Brigade of gewoon mensen in het algemeen, aldus Rostec.

De technologie waar Rostec naar verwijst is een specifieke camera, de 'Catherine familie'. 

De landmacht van India is zo vriendelijk om te vertellen dat die camera wordt gebruikt op de T90 tank, het modernste voertuig van zijn soort in het Russische leger. Die is ook verkocht aan Algerije, India en Uganda, inclusief geavanceerde technologie.

De bedoelde camera zorgt ervoor dat de tank ook kan schieten bij een hoge wegsnelheid, omdat de loop altijd stabiel op een (1) punt is gericht. En natuurlijk kunnen we de T-90 ook bestellen in de online catalogus van Rostec. 

Voor iedereen die denkt dat we de plank misslaan door een connectie te maken tussen Rostec en het BUK-systeem: van de laatste wordt een mooie artist impression vertoond op de voorpagina van de catalogus, boven het welkomswoord van de CEO.

En een enkele klik verder zijn we bij de T90, met zijn 'zeer nauwkeurige kanon'.

Naast de Amerikaanse boycot is er nog een reden om Rostec als een leproos te mijden: het verkoopt, zonder enige scrupules, aan de meest gewetenloze dictators op aarde. Die bewaren we voor morgen. 

Verder klaagden sommige reaguurders dat de autofabrieken die bij Rostec horen onschadelijk zijn. Dat zijn ze niet. Het luchtafweergeschut moet immers ergens mee verplaatst worden, en wie een raket bij Rostec koopt krijgt er een gratis vrachtwagen bij. De laatste keer dat zo'n kant-en-klaar systeem werd getoond was nota bene op een wapenbeurs in Maleisië zelf, op het eiland Langkawi.

Morgen kijken we naar welke vennootschappen de Russen nog meer in Nederland hebben. Dat zijn er een stuk meer dan alleen Alliance Rostec. Verder blijkt dan ook maar hoe weinig we eraan verdienen. Bij een van Putin zijn vennootschappen zien we een omzet van €117 miljoen, terwijl we er niet meer dan een paar honderd euro aan vennootschaps- of inkomstenbelasting bij kunnen vinden. Het klinkt mooi, al die mega-bedragen die op de Zuidas heen- en weer flitsen, uiteindelijk is het maar een broodmagere handel waar we praktisch niets op verdienen. Wellicht hadden we onze ziel iets duurder kunnen verkopen.