China censureert opblaaspad, maar economie groeit wel

Herinnert u zich nog de grotere rubberen eend die een wereldhit werd? Net als bij alles dacht China, dat kunnen wij beter. Dus verscheen er opeens een grote oplaaspad in Peking. Konden Chinese staatsnieuwssites mooi berichtgeven hoe tof ze wel niet zijn.

Nu zijn de berichten in China ‘plotseling’ verdwenen. Heeft er iets mee te maken dat er over de Twitters berichten verschenen die de pad vergeleken met oud-president Jiang Zemin.

Jiang Zemin: pro-corruptie
Wij willen uiteraard niet de toorn der Chinezen wekken, dus laten we u zelf concluderen. Jiang Zemin vs. de oplaasbare pad:

Jiang Zemin was 10 jaar president van China en bleef na zijn afscheid nog even twee jaar aan als opperbevelhebber van het leger. Dan ben je voor eeuwig gesettled in China. Echter, de huidige president Xi Jinping heeft van anti-corruptie beleid een speerpunt gemaakt, vooral op het hoogste niveau in China. Dat is natuurlijk niet goed voor onze ouwe baas Jiang.

“the footprint of this anti-corruption campaign cannot get too big”
Jiang Zemin
Jiang komt er openlijk voor uit dat hij niet wil dat China corruptie uitbant. Zijn boodschap: even was leuk, maar nu is het wel weer mooi geweest. Anders kan de communistische partij niet meer normaal regeren. Ahh ja, natuurlijk…

Zie hier hoe Jiang omging met de media:

Die economie van China dan
Vorige week werden de nieuwe kwartaalcijfers van de Chinese economie bekend. Wij gaven eerder al aan dat de voornamelijk op vastgoed draaiende economie weleens in een bubbel kan zitten die ieder moment kan barsten. Daarom steeg de economie tot ieders verbazing gewoon weer 7,5%, exact hetzelfde als het doel van de overheid.

Vraag is hoe en vooral hoe lang dit volgehouden kan worden. Er zijn al vraagtekens bij de cijfers zelf. Hoe de groei dan toch bereikt wordt? Veel meer investeren in infrastructuur. De schuldenberg van China is bijna oneindig, maar zolang er groei is gaat dat natuurlijk goed.

Wij vrezen echter voor het moment waarop de Chinese overheid niet meer op kan investeren tegen het verder barsten van de vastgoedbubbel.