Is Wereldhave net zo kredietwaardig als het VK?

Het is de tijd van de kwartaal- en halfjaarcijfers, zo ook vandaag voor Wereldhave. Komen we later nog op terug, want gisteren was er ook al interessant nieuws. Wereldhave plaatste namelijk voor €265 miljoen aan obligaties.

Kredietwaardigheid
De obligaties die Wereldhave plaatste hebben een looptijd van 7-15 jaar, met een gemiddelde looptijd van 10,1 jaar en een gemiddeld rentepercentage van 2,9%. Dat maakt het een mooie vergelijking met de 10-jaars staatsobligaties die landen uitgeven, waarvan het rentepercentage een redelijke meting is voor de kredietwaardigheid van een land.

Laten we een aantal landen op een rij zetten.

Daar valt te zien dat beleggers dus vrijwel net zoveel rentepercentage willen ontvangen van het VK als van Wereldhave. Zij vinden dus dat ze net zoveel risico lopen op beide investeringen. Dat is interessant voor een bedrijf met een balans van €2,5 miljard versus een land met een BNP van zo’n £1.500 miljard.

Update: De Britse economie steeg vandaag voor het tweede kwartaal achtereen met 0,8%, precies volgens verwachting.

Ook landen als Italië en Spanje worden als vergelijkbaar gezien. Gelukkig voor ons doet Nederland het een stuk beter met een rentepercentage van slechts 1,41%.

Hoe gaat het met Wereldhave
Wereldhave snapt natuurlijk zelf ook dat de rentepercentages historisch laag zijn. Mede daarom wil het deze rente zo lang mogelijk vastleggen. De halfjaarcijfers laten dan ook een fors hogere schuld zien, maar wel tegen een lagere kostprijs.

De cijfers laten verder ook een lagere nettowinst zien, nu €10,3 miljoen ten opzichte van €18,6 miljoen vorig jaar. Belangrijk voor u is dat de winst per aandeel nauwelijks daalde (€1,73 vs. €1,76). Voor het volledige jaar wordt €3,35-€3,45 winst per aandeel verwacht, wat dan weer een stuk beter is dan de €1,82 van 2013.

De verlaagde winst heeft het aandeel in ieder geval doen openen op -0,8%.