Subsidiefraude: luie ambtenaren Gemeente Utrecht laten zich (bewust?) leegtrekken door sluwe bv-ploffers

Doorgestoken kaart. Dat is wat er echt aan de hand is met die Utrechtse taxifraude. Iemand steekt €1,6 miljoen aan groene subsidies in zijn zak en verdwijnt met de noorderzon. 925 had u dit kunnen vertellen, nog voordat deze subsidie überhaupt verstrekt was. Het is immers niet de eerste keer. Maar ja, hippies, appeltjesgroene weiden en geld, dat is een slechte combinatie.

Waardeloze ambtenaren

Deze oplichting was zo makkelijk te voorkomen geweest, dat we vermoeden dat er opzet van de kant van de gemeente in het spel is. Deze subsidie had namelijk nooit gegeven mogen worden. 

Toegegeven: 925 heeft het boevencollectief dat verantwoordelijk is voor de heist al bijna zes jaar in het vizier. Maar laten we als redactie eens doen alsof we voor de Gemeente Utrecht werken. We gaan de afdeling fraudebestrijding nadoen (zo die bestaat). En in plaats van de hele dag verstoppertje te spelen, of op andere wijze belastinggeld te verkwanselen gaan we voor de verandering eens iets doen voor onze overbetaling. 

Komt 'ie. Er ligt een subsidieaanvraag van €1,6 miljoen op de deurmat, voor klimaatvriendelijke taxi's. Gaan we zomaar storten, of gaan we tien minuutjes het internet afstruinen? Een ding weten we zeker: de ambtenarij van de Domstad heeft dat nagelaten. Anders waren ze wel tegen het volgende aangelopen. 

Faillissementsfraude

De aanvrager van die subsidie is ene George J. (dat staat voor 'Jansen') van Prestige Taxi, een bekende in de Utrechtse taxiwereld. Volgens Geenstijl is hij ook bouwvakker, geen idee hoe ze daarbij komen.

Prestige Taxi, Prestige Taxi, waar zou dat zitten? Het is een onderzoeksmethode voor gevorderden, maar laten we eens in het telefoonboek van Utrecht en omstreken kijken.

Akkoord, de Biezenwade in Nieuwengein. Even in het Handelsregister kijken of we met het juiste bedrijf te maken hebben.

Interessant genoeg geeft de historie in het Handelsregister een ander adres aan, namelijk industrieweg 8 in Swifterbant. Toen Prestige Taxi daar kantoor hield heette het nog Bustranet. Dit adres is onder curatoren en frauderechercheurs al langer bekend: daar zetelt namelijk de stichting Botwente. Wie de mensen achter deze club wel eens eerder heeft gesproken weet wat hun voornaamste bezigheid is, namelijk:

‘Het bevorderen van de contacten en het behulpzaam zijn bij het oplossen van problemen van allerlei aard'.

Kantoorkolos

Dat komt in de praktijk neer op het kopen en verkopen van letterlijk honderden bv's. Op dit adres zit onder meer een uitzendbureau.

En als we in het insolventieregister zoeken op Bustranet vinden we een reeks ongerelateerde bedrijven, die als enig gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze van de ene dag op de andere omvallen.

Op de site van de KvK zit een optie om op vervallen handelsnamen te zoeken. Laten we in ons achterhoofd houden dat Prestige Taxi/Bustranet miljoenen aan subsidiegeld van de gemeente Utrecht in zijn zak steekt en vervolgens zomaar failliet gaat. Zitten er op dat adres nog meer bedrijven die plotseling omvallen? Dit overzicht gaat wat ruimte innemen. Pagina 1:

Pagina 2:

Op dat adres vinden we een taxibedrijf, een vastgoedbeheerder, een accountskantoor, een woningbemiddelaar: laten we met Google Earth eens kijken wat voor gigantische kantoorkolos we daar aantreffen.

Verdorie! Het zouden toch geen schaduwbedrijven zijn, die mensen oplichten en dan de benen nemen? We pakken een willekeurig bedrijf uit de lijst en gebruiken simpelweg Google om erachter te komen waar we mee te maken hebben. Van de tweede pagina: Woondirekt B.V.

Beleggingsfraude

Duidelijk. In het Engels noemen we dat zo mooi 'racketeering'. De tweede reaguurder heeft een toepasselijke naam, want de plof-bv die bij de beleggingsfraude van Royal Dubai is gebruikt, werd ook door Botwente geleverd. Dat geldt ook voor de fraude van Zon Invest/Pure Energy.

Dat bedrijf zou in Spanje zonnepanelen plaatsen en zocht €15 miljoen aan startkapitaal bij kleine beleggers. De verkopers waren erg succesvol, helaas werd de inleg alleen niet geïnvesteerd zoals beloofd, maar gebruikt om lekker van te leven

Fred Kras (met cocktail) is inmiddels overigens aangehouden door Justitie, hoewel dat nog steeds niet officeel erkend wordt. Daar moet 925 later op terugkomen. Of Helmig 'de Zon geeft Leven' Palland (Facebook!) aangeklaagd wordt is nog niet bekend. 

Van het strand geplukt

Maar hoe werkt zo'n fraude nu? In de kern is het faillissementsfraude. Dat werkt als volgt. Een oplichter start een bv en bestelt daarmee goederen, die op rekening worden geleverd. Die goederen worden naar een andere bv verschoven en daar met winst verkocht. De leverancier vraagt vervolgens of de eerste bv wil betalen, maar die weigert. De leverancier, waarschijnlijk een fatsoenlijke ondernemer die de pech heeft de verkeerde tegen te komen, heeft het nakijken. De tweede bv kan de geleverde goederen met winst verkopen, zonder dat er een cent aan inkoopkosten is betaald. Tel uit die winst. 

Vaak wordt dan wel het faillissement aangevraagd, of zelfs aangifte gedaan bij de politie. Zoals we aan Fred Kras op de foto kunnen zien, duurt het jaren voordat je eventueel van het strand wordt afgeplukt. Nu biedt het recht de mogelijkheid om de frauderende directeur van de eerste bv toch aansprakelijk te stellen voor de schade. Die kan zich dan niet langer verschuilen achter de beperkte aansprakelijkheid van de bv en gaat mogelijk zelfs strafrechtelijk worden vervolgd.

Nu werken we nog steeds bij de Gemeente Utrecht, ons doel is om niet opgelicht te worden. Deze bv-ploffers, die dus bewust vennootschappen laten omvallen, kunnen we vrij makkelijk ontmaskeren, dankzij twee evidente kenmerken.

Handelaar in vennootschappen

Wie in Nederland een bv wil starten (een must bij faillissementsfraude) heeft goedkeuring van het Ministerie van Justitie nodig. Wie al eens eerder bij een faillissement met een geurtje betrokken is geraakt, zal die niet krijgen. Vervelend, want de meeste wetsovertreders zijn recidivisten. Daarom moet de fraudeur zich aanmelden bij een bv-handelaar, iemand die zichzelf directeur maakt van oude, lege vennootschappen en deze vervolgens aan de boef doorverkoopt. 

Als een leverancier, of een belegger (een leverancier van geld) vervolgens vreest door dit bedrijf opgelicht te worden, kan deze simpelweg in het Handelsregister kijken of er sprake is van een recentelijk opgerichte bv, dus met goedkeuring van Justitie, of dat het er een is die voor de gelegenheid is leeggemaakt (en dus al veel ouder is). 

Neem bijvoorbeeld dit beleggingsfonds, dat door dezelfde mensen werd aangeboden als het eerder aangehaalde Zon Invest en Pure Energy: Aurora Group Finance.

Ja, dat straalt vertrouwen uit. Even in de cijfers kijken:

Duidelijk, voor de gelegenheid leeggemaakt: geen cent instoppen. Zo'n plof-bv is makkelijk te herkennen, want uit de historie blijkt dat deze afkomstig is van een handelaar die een reeks van die bedrijven op één locatie heeft gevestigd, zoals die in Swifterbant hierboven. Deze simpele check duurt enkele minuten. De KvK helpt er zelfs gratis aan mee! Toch heeft de Gemeente Utrecht dit nagelaten.

Katvangers

Een tweede check die hier uitgevoerd kan worden, is scannen op katvangers. Stel dat de gedupeerde leverancier of belegger verhaal komt halen bij bv 1, en daarin ondersteunt wordt door de rechter. In dat geval zal de rechter het faillissement over de vennootschap uitspreken, en de directie persoonlijk aansprakelijk stellen. Een slimme boef zoekt daarom uitkeringsgerechtigden zonder vermogen op, die zich vrijwillig als directeur aanmelden: ziedaar de katvanger.

De curator van de failliete bv zal vervolgens die katvanger aanspreken op de schade. Alleen heeft de katvanger niets, dus het faillissement wordt afgesloten zonder dat de gedupeerden vergoedt worden. De katvanger krijgt een vergoeding in contanten van de boef die voor de curator niet te traceren is en samen drinken de eerste twee er een borreltje op. De katvanger is dus waarschijnlijk iemand die ineens bij de bv wordt betrokken, vlak voor het faillissement, en er dus maar zeer kort 'in dienst' zal zijn: een makkelijk te herkennen signaal voor de Gemeente Utrecht. Is daar bij Botwente ook sprake van? Eens kijken welke informatie we gratis met Google kunnen vinden.

De bestuurders in Botwente (in liquididatie sinds 2010, de heer Dunselman is slechts curator) zijn de volgende:

Nu gaan we simpelweg kijken wat Google van die Marcel Huzink heeft. De derde hit is een profetisch interview van onze Twentse collega's.

Duidelijk. Maar goed, dan kon je toch niet van tevoren zien? Eigenlijk wel. Wederom, Google, maar dan de eerste hit. Daar vinden we het faillissementsverslag (alweer?) van Nelo Mierlo bv. Dat heeft een omzet van €15 miljoen per jaar, betaalt de rekening niet en als de curator het rolluik omhoog wrikt treft hij een boedel aan van €1.130,87. Dat riekt naar opzet.

Maar wie zijn de bestuurders? 

Die volgen elkaar in rap tempo op, en als de tent instort staat er iemand aan het hoofd (ene Dinmohamed Rashiedkhan) die in Nederland niet is ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Wij weten wel waarom, onze vriend Rashiedkhan is in een buitenwijk van Parijs neergestreken, alwaar hij hetzelfde geintje uithaalt maar dan met prepaid-telefoonkaarten.

Illegalen

Vanuit het linkerpand verkoopt hij zijn waar in een wijk waar bijna niemand niet illegaal is. Handig, doen ze ook geen aangifte.

Als de storm in Nederland weer is gaan liggen, komt hij wel weer terug. Om een subisidie bij de Gemeente Utrecht aan te vragen bijvoorbeeld. Daar smijten ze met geld, zonder ook maar één kritische vraag te stellen.

Dit onderzoek kostte ons acht minuten. Vanaf nu tot de vrijmibo krabben we ons achter de oren waarom 925 met een man en een half paard wel slaagt, daar waar een gemeente met duizenden werknemers faalt. Eigenlijk zouden alle subsidies verboden moeten worden, is subsidiefraude ook de wereld uit.

Recidivist

Die subsidie is overigens uitgekeerd door Agentschap NL, een pinautomaat voor criminelen die het Ministerie van Economische Zaken enkele jaren geleden neerzette. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit nieuwsbericht. Prestige Taxi/Bustranet, dat ten onrechte subsidie kreeg, wordt dan bestuurd door ene Kors van Ruler. George Jansen (die het eerder vertikte sociale premies te betalen) is dan al weg. 

Van Ruler is directeur van Procolor Logistiek, dat wegens onbetaalde rekeningen in staat van faillissement verkeert. Het begint voorspelbaar te worden. Omdat het ontduiken van premies onder Jansen gebeurde en de terugvordering van de subsidie onder van Ruler, zal niemand durven beweren dat er sprake is van opzet. Prestige Taxi gaat ten onder, moet de subsidie terugbetalen en van Ruler kan zich als bedrijvendokter presenteren. Zo valt hem niets aan te rekenen.

Kijken we echter in het faillissementsverslag van Procolor, dan blijkt dat daar - wederom - geen sociale premies zijn afgedragen. Bij zo'n plofconstructie is het UWV dus meestal de grootste gedupeerde (naast de verduisterde auto), en daarmee elke belastingbetaler van dit land. De onfortuinlijken die bij zo'n plofconstructie hun baan verliezen (zo'n 150 man) hebben na ontslag immers wel recht op een uitkering. Nu begint het patroon zich af te tekenen.