Brief voor Eurostat inzake Lets schandaal: wees eens eerlijk

Vervelende post voor Walter Radermacher en dat is geen Duitse fietsenmaker. In essentie is hij de hoofdrolspeler  in het Parex-drama. Als directeur van Eurostat is hij immers de man die het financieel zieke Letland de euro in rommelde. Daarbij gebruikte hij ondeugdelijke statistieken, zodat het niet opviel dat wat Russische oligarchen voor een miljard of twee een greep in de Letse staatskas deden. Hmm. Niet alle Brusselse instituten zijn evident nuttig.

Leest hier alles over Parex, het Letse doorgeefluik van dubieus Russisch spaargeld naar Zwitserland en verder.

Toen die bank failliet ging wegens zelfverrijking trok Brussel prompt de beurs, om de witwasbank met miljarden te redden. Ook Nederland bezuinigde op zorg, onderwijs en veiligheid, zo'n €200 miljoen, om de Russische zwartspaarders hun verlies te beperken. Letland moest de EU daarna wel compenseren voor de noodsteun. De Baltische republiek, sinds begin dit jaar lid van de Eurozone, zou alles terugbetalen. Dat riekt naar een hogere staatsschuld.

In de onstuitbare drang naar uitbreiding besloot Brussel dat die lening niet in de boeken van het land opgenomen hoefde te worden. Landen met een te hoge staatsschuld mogen de eenheidsdenken immers niet invoeren.
Zo wordt de Europese burger een rad voor ogen gedraaid door een monsterverbond van de Russische witwasser en de Brusselse eurocraat.  Beiden willen het bedrag van de echte Letse staatsschuld kunstmatig laag houden.

MinFin Jeroen Dijsselbloem heeft dit gemarchandeer met statistieken vorige maand al ruiterlijk toegegeven. Nu is het de beurt aan Radermacher. Als directeur van Eurostat heeft hij ook boter op zijn hoofd.

Daarom stuurde Pieter Omtzigt van het CDA hem zojuist deze brief. De inhoud luidt, in drie zinnen: Walter, zet die gefingeerde Letse cijfers eens recht en wees in de toekomst nu eens wél eerlijk over de werkelijke ernst van de Europese schuldencrisis.

brief_eurostat_1.pdf