Onderzoek 925 over Russische wapendealer op de Zuidas leidt tot kamerdebat (duurde lang)

Ja ja, de polletiek gaat zowaar iets doen. Ondergetekende fietst elke ochtend langs het hoofdkantoor van Rostec in Amsterdam, dat daar een joint venture heeft voor de autoindustrie. Rostec levert straaljagers aan Venezuela, pantserwagens voor de invasiemacht in de Oekraïne en gevechtshelikopters waarmee generaal Omar, de dictator van Sudan, lokale minderheden beschiet. Moeten we daar blij mee zijn?

'Frans! Liliane! Bedankt voor die centjes!'
Sudanese generaal
Jesse Klaver van Groenlinks vindt van niet, en daarom dient hij onderstaande motie in. Bewegend beeld is er ook, na 14 minuten in het debat begint Pieter Omtzigt over een ander exclusief 925-verhaal: het Parex-schandaal, waarbij twee Russische zelfstandigen Letland voor miljarden beroven. Jeroen Dijsselbloem stond erbij en keek ernaar, Letland moest bij de euro dus negatief nieuws over de Baltische republiek moest maar onder het tapijt worden gemoffeld. Daarom reageert Dijsselbloem al zeven weken niet meer op kamervragen. Wat stelt dat nou helemaal voor in een democratie, zo'n kamer. 

Ieder zijn meug

Goed, Omtzigt heeft het over Russische bankiers, Klaver over Russische bommenwerpers. Ieder zijn ding. De speech over Rostec volgt direct op die van Omtzigt. Het lijkt wel 925-dag in ons parlement. 

Het debat met MinPres Mark Rutte mogen we u ook niet onthouden. Na 31 minuten komt Klaver terug met zijn BUK-raketten, zo lang als het duurt voordat hij bruusk wordt afgekapt. Na 68 mag hij weer wat zeggen en komt hij met de motie. Na 81 minuten wringen Rutte en Alexander Pechtold zich in alle bochten om Rostec niet te hard aan te pakken, 'dat mogen we het bedrijf niet aandoen'.

En hier de betreffende motie:

Voor de achtergrond:

Deel 1 gaat over DSM, dat samen met Rostec wapenuitrustingen aan het leger van Assad levert.

Deel 2 gaat over de raketten van Rostec die op Nederlandse militairen gericht staan. Bij ons weten is Nederland de enige gekke Henkie ter wereld die zo'n bedrijf vervolgens fiscaal onderdak verleent.

In deel 3 maken we kennis met de hatende generaal Omar die in Afrika twee miljoen negers heeft opgeblazen. Daar krijgt hij jaarlijks €150 miljoen ontwikkelingshulp voor, van Nederland.

In deel 4 blijkt dat Frans Timmermans en Liliane Ploumen daar zo tevreden over zijn dat Omar dit jaar nog eens dat bedrag krijgt.

Nederland maakt door het neerschieten van de MH17 pas echt kennis met de dodelijke wapens van Rostec, zie deel 5

In deel 6 blijkt dat Rusland zelfs over Nederlandse militaire technologie kan beschikken.

De wapenbedrijven onder Rostec spelen ook een cruciale rol bij de invasie van de Krim, blijkt in deel 7 en onderzoek ter plaatse van Vice.

Nederland investeert zelfs met belastinggeld in zo'n wapenfabriek, deel 8, evenals de VS (deel 10).

De propaganda van de trust-lobby, dat Nederland geld en banen binnenhaalt door als brievenbus te fungeren voor dit soort wapenfabrikanten, wordt in deel 9 gedebunked. 

Holbewoners

Al met al was het toch een mooi debat. De moeite die Alexander Pechtold neemt om Rostec te beschermen is alleen onbegrijpelijk, net als Rutte die de bommenmaker 'dit niet wil aandoen'. Aandoen, aandoen. Dankzij de eerder genoemde Omar moeten Sudanese vluchtelingen voor het eerst sinds het stenen tijdperk weer in grotten leven, maar Rutte en Pechtold vinden het vooral belangrijk dat het bedrijf dat de boycot tegen deze tiran schendt, niet wordt gedemoniseerd. Morgen gaan we D66 maar eens vragen waar hun fetish voor schimmige Russische wapendealers vandaan komt. Misschien heeft Putin Pechtold met drie kratten zelfgestookte bietenwodka gepaaid, iets anders is toch niet te bedenken. 

Rostec aan BUK-raketten koppelen zou volgens D66 ook pas na 'gedegen onderzoek' mogen. Heer Pechtold, kijkt u gewoon eens in de wapencatalogus die Rostec naar dictators wereldwijd stuurt. 'Nuf said.