Zo gaat de overheid gratis €163 miljoen ontvangen

Jazeker, positief nieuws aan de horizon. De rentes van staatsobligaties zijn historisch laag, zo laag zich dat u zich af kunt vragen of het wel houdbaar is. Wat er ook gebeurt, de rente daalt en het kost overheden veel geld.

In Duitsland staat de rente inmiddels ruim onder de 1%, op 0,88%. Ook in Nederland gaat het lekker en stond de rent vanmorgen op 1,112%. Beide voor 10 jaar! Met een hogere inflatie en een aanstaande obligatieuitgifte van Nederland, gaat het heel wat gratis geld ophalen.

Sommetje
Laten we eens de inflatiecijfers van de afgelopen tien jaar nemen en op basis daarvan wat 10-jaar durende Nederlandse en Duitse staatsobligaties kopen.

Betaalt u in Nederland €1000 dan ontvangt u jaarlijks €11,12 aan rente. Na tien jaar krijgt u ook nog eens de hoofdsom terug, dus heeft u na tien jaar een totaal van €1.111,20 ontvangen. Klinkt natuurlijk prima, zeker als u aan iets grotere bedragen denkt. Maar slim als u bent denkt u iets verder.

Reguliere ‘cost of opportunity’ even buiten beschouwing latend, heeft u jaarlijks te maken met de inflatie. De afgelopen tien jaar zag die er als volgt uit.

Bron: inflation.eu
Bron: inflation.eu

Nu zitten hier nog wat jaren van voor de crisis bij, maar gemiddeld is dit een inflatie van 1,8% per jaar. We gaan verder geen aannames doen over een waarschijnlijk hogere inflatie gedurende de komende tien jaar, dus we houden het bij 1,8%. Die inflatie is dus hoger dan de couponrente en dat is geen goed teken voor uw investering.

Wat is uw geld waard
Wij maken een Present Value-berekening voor u op basis van bovenstaande.

Een Nederlandse obligatie die u voor €1000 koopt is het moment daarop direct €934,67 waard. U levert dus in een fractie van een seconde 6,5% van uw geld in als u een staatsobligatie van onze overheid koopt. Dan rekenen we andere kosten dus nog niet eens mee. Of het feit dat u tien jaar lang niet bij uw geld kunt bijvoorbeeld.

De overheid wordt er dan weer een stuk vrolijker van. Volgende week gaat ze €1,5-2,5 miljard van deze staatsobligaties uitgeven. Levert de overheid dus tussen de €98 en de €163 miljoen op. Hoeven zij dan weer niets voor te doen, want er zijn genoeg kopers te vinden die gerust hun geld opgeven zodat ze aan het einde van de rit maar hun hoofdsom terugkrijgen. Doet u ook mee?