Geld verdienen is stom - dixit Bux meneer

Zuidas opgelet, vanaf vandaag krijgt u geduchte concurrentie van de particuliere belegger! Nee, geintje natuurlijk. Vanaf vandaag wordt het de particuliere belegger wèl nog een stukje makkelijker gemaakt om van zijn geld af te komen, met de hipper dan hippe beleggings-app Bux. Het nieuwste speeltje van ex-Binck Nick Bortot.

Wie wil er nou geld verdienen?

De gemiddelde ROI van de particuliere belegger met de wat smallere beurs is nou niet echt om over naar huis te schrijven. In combinatie met inflatie en transactiekosten is spaarrente zelden te verslaan. Bortot is daar heel eerlijk over en stelt: als het de particuliere belegger om geld verdienen ging, waren velen al lang afgehaakt. Neen, het gaat om het spel, de spanning, de sensatie en daarin voorziet de Bux-app. Zonder ingewikkelde grafieken en termen waar de leek niks van snapt, maar wel met bedwelmende kleurtjes, knopjes en aandelen van bedrijven "waar de particulier een mening over heeft."

Amusant, en een briljante manier om de wet op de kansspelen te omzeilen door het gewoon een beleggingsapp te noemen. Ook de AFM die particulieren vorig jaar nog ernstig waarschuwde voor 'turbo's' haalt fijntjes de schouder op. Gaat ook helemaal goed komen want er zit beveiliging in de app gebouwd waardoor de speler enigszins in bescherming wordt genomen.

Bortot wil wel geld verdienen
Ook het verdienmodel van Bux is eenvoudig, ze rekenen transactiekosten. Van 0,35 tot €1 per transactie, nog steeds stukken voordeliger dan bij een broker. Dat kan omdat de Bux-speler eigenlijk contracts for difference koopt. Driedubbel slim allemaal natuurlijk, en waarschijnlijk ook zeer amusant voor tijdens de lunchpauze. U was de staatsloterij en de roulettetafel toch al een beetje zat...