Na onderzoek 925: Russische bommenmaker Rostec wordt van de Zuidas afgestuurd. Do svidanya, Sergey Chemezov!

In your face, Vladimir Putin. Al in oktober 2013 wezen we erop dat de directeur van het Russische wapenbedrijf Rostec, Sergey Chemezov, Nederland gebruikt als belastingparadijs. Rostec voorziet niet alleen Sudan en Syrië van zware wapens, het is ook de hoofdleverancier van de BUK-luchtdoelraket, hoogstwaarschijnlijk het wapen dat gebruikt is voor het neerhalen van vlucht MH-17. Na een oproep van Jesse Klaver van Groenlinks heeft de EU besloten om Chemezov te boycotten, in navolging van de VS.

In het eerste deel van de video wijst Klaver op ons onderzoek naar Rostec. Dat bedrijf levert gevechtshelikopters aan generaal Omar van Sudan en BUK-luchtdoelraketten aan de Russische landmacht (die ze gebruikt om in de Oekraïne vliegtuigen uit de lucht te schieten). Hij vraagt de regering of dit klopt en of ze bereid is daartegen op te treden. Daarna komt er een stotterende Alexander Pechtold in beeld die alles op alles zet om Rostec te beschermen.

Het is ons een raadsel waarom D66 het nodig vindt om de leveranciers van wapens aan dictators de hand boven het hoofd te houden, maar we zien het Pechtold doen: 'misschien eehhh kan het wel op een nette manier eeh'. Natuurlijk, dat is prioriteit nummer één. Uiteindelijk kondigt Rutte een onderzoek aan naar Chemezov (rechts op de foto), hoewel hij nog wel de mogelijkheid openhoudt om de Kamer in het geheim over de uitkomsten in te lichten. Kennelijk moeten we dat niet willen in een democratie, te veel openheid.

Zijn we er nu? Nee. Nog altijd is elke Nederlandse belastingbetaler aandeelhouder in de EBRD, de Europese ontwikkelingsbank. Inzake het schandaal met de Letse witwasorganisatie Parex hebben we al gezien dat de EBRD geen enkele scrupules heeft bij het uitdelen van subsidiegelden. Ons belastinggeld wordt niet alleen gebruikt om Russische zwartspaarders te spekken, het wordt zelfs geïnvesteerd in Kamaz, de maker van deze vrachtwagens voor Russisch luchtdoelgeschut. Tu quoque, Obama! Denkt u daar eens over na, zo voor het weekend. Trekt u maar lekker een pilsje open ter ere van de vrijmibo, wij gaan alvast de deur barricaderen, hangende de onvermijdelijke komst van de FSB-vrienden van Chemezov.