Afgunstige socialist: 'BKB-oprichters zijn dik miljonair' en 'maîtresse Diederik Samsom weggepromoveerd naar Brussel'

Toch een mooie score. 925 bezoekt, zo ongeveer voor het eerst in haar geschiedenis, een vrij progressief etablissement voor een bak lauwe pils. Vraagt u niet waarom. Wel ontdekten we dat de aanwezige krakers en hippies niet van de PvdA houden. We kregen twee nieuwtjes die op zich uit te zoeken zijn. Een: de winsten klotsen tegen de plinten bij BKB, het campagnebureau van allerlei instansties met een PvdA'er aan het hoofd. Twee: Diederik Samsom is klaar met zijn 'rechterhand' Saar van Bueren, die mag met Frans Timmersmans mee naar Brussel. Het eerste is zeker waar, het tweede niet.

Niet Nix

BKB, wat was dat ook alweer? Het is eigenlijk de doorstart van de beweging 'Niet Nix' die eind jaren '90 de PvdA wilde vernieuwen. De oprichters Lennart Booij en Erik van Bruggen, beiden twintiger en medewerker van Felix Rottenberg faalden in hun opzet. Maar kort daarop verscheen BKB, de 'k' is van Alex Klusman. Dit campagnebureau voor 'overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties' kwam moeilijk uit de startblokken, maar zeer kort geleden leverde het nieuwe jaarcijfers af. En 'maatschappelijke' organisaties of niet, BKB maakt haar oprichters dik miljonair. Dat zeggen wij niet, dat zegt een andere socialist, gedurende drie kwartier onze gesprekspartner. Een weinig ondernemend heerschap is hij zeker, in vergelijking met het genoemde trio. Maar het klopt wel.

'Met mijn idealen wil ik het verschil maken'
De klanten van BKB zijn meestal overheidsinstellingen. De bekendste opdracht was het zogeheten Akkoord van Schokland uit 2007. Voor €750.000 mocht BKB een ééndaagse manifestatie houden, waarbij een reeks bedrijven en instellingen voor Nederland 'Millenniumdoelen' neerleggen. Dat zijn onhaalbare en onmeetbare idealen waarvan je later altijd kunt claimen dat ze gehaald zijn ('in 2015 moeten meer mensen in een duurzaam leefmilieu leven', of 'in 2015 hebben meer mensen toegang tot eerlijke handel').

Het wekte irrititatie dat BKB de opdracht werd gegund door Bert Koenders, een partijgenoot, die naliet hiervoor een Europese aanbestedingsprocedure te starten. De beschuldiging van vriendjespolitiek legde hij naast zich neer. Verder verzorgt BKB campagnes voor de Europese Unie. Zo was er in 2009 een debat tussen Sophie in 't Veld (D66) en Thijs Berman (PvdA), betaald door Brussel. Ook de grote steden, FNV Oxfam Novib en de meeste ministeries zijn klant. 

Inderdaad miljonair

En wat levert dat nou op? De afgunstige hippie had gelijk, er is een nieuwe jaarrekening gedopeneerd, zeer recentelijk zelfs. Het is een kleine vennootschap, dus de cijfers mogen summier zijn. Er is een BKB Group, met een deelneming in BKB. Het lijkt erop dat de winst elk jaar wordt afgeroomd.

Het zou logisch zijn als dat bedrag dan naar de aandeelhouders wordt overgemaakt. Volgens het jaarverslag zijn dat:

Kennelijk is naamgever Booij geen aandeelhouder meer. Zijn plek is ingenomen door Maarten van Heems. Hoe warmpjes zit het trio erbij?

Van Bruggen doet zaken onder Dream Out Loud BV, op Prinsengracht 1. De opgepotte winsten, €1,47 miljoen. Zijn kaspositie verbeterde in 2011 met vier ton.

Klusman.com (Westerstraat) heeft zelfs een iets hoger eigen vermogen, van €1,51 miljoen. Net als zijn compaan heeft hij 43% van de aandelen. Wel moet gezegd worden dat er op zijn balans nog een privélening van drie ton staat, gevalletje vestzak-broekzak dus.

Van Heems (Kromme Waal, vlak bij CS) beschikt over slechts zeven procent van het kapitaal. Daar hij de jongste aandeelhouder is, komt zijn kapitaal niet boven de ton uit. 

Conclusie: op overheidsklanten en projecten als het 'Akkoord van Schokland' kun je miljonair worden. Maar het is wel krap aan.

'Ik geloof in de kracht van mensen'

Dan het liefje van Diederik. Kent u deze nog?

Goed. Dat liep dus anders, Samsom ging er met zijn perswoordvoerder Saar van Bueren vandoor. Volgens dezelfde afgunstige hippie (die het dus wel bij het juiste eind had wat betreft BKB) krijgt deze dame nu een vette baan in Brussel. 

@saravanbuer Dag Sara, het gerucht gaat dat je naar Brussel vertrekt om voor Frans Timmermans te werken. Klopt dat? Groet 925

— Arno Wellens (@ArnoWellens) September 26, 2014

Of dat waar is, horen we na het weekend. We wensen u een goede vrijmibo. En stapt u eens uit de comfort zone om heel ergens anders een pilsje te pakken: het is soms best nuttig.