925 Bankiers Top50: #50 Anastasia Sakellariou

Wie: Anastasia Sakellariou (40)

Waar: Griekenland

Functie: Hoofd Hellenic Stability Fund

Hiervoor: Deutsche, Salomon Brothers, Credit Suisse

Grootste wapenfeit: Liet de CEO van haar bank €500 miljoen stelen. Werd vervolgens gepromoveerd tot chef van het staatsfonds dat precies die schade zou vergoeden

Financieel: verdient nu precies €200.000 per jaar

Eet dat, Jelle Hendrickx met je Bankenboeven.nl. Het echte tuig-in-krijtstreep vinden we elders in Europa. Dankzij de Bankenunie staan we nu garant voor de duizenden miljarden aan rommelkredieten van schimmige banken in Zuid- en Oost-Europa. Niks beschermen van de spaarcentjes van de kleine man, al ons steungeld verdwijnt linea recta in de zakken van schier oneindig liquide mensen. En nee, die betalen zelf geen belasting. Tot het einde van het jaar presenteren we er elke dag één van. Er zit maar een Nederlander tussen, die wel een goede notering heeft. We eindigen de 925 Bankiers Top50 én het jaar met de mastermind der graaibankiers in Europa. Pas op 31 december maakt u kennis met hem/haar. Nu dus nummer 50, zo ongeveer de enige bankier met handtas: de Griekse schone Anastasia.

Googlet u op ’αναστασια σακελλαριου’ en er gaat een wereld voor u open. Wie is deze schattig aandoende bankière (is dat een woord)? Eerst is ze Chief Risk Officer van Hellenic Postbank TT (HPT), dat door fraude en wanbeleid ten onder gaat. Griekenland krijgt €50 miljard van Europa om de gaten in het lokale bankwezen te vullen. Daarvan moet een tiende naar enkel HPT. Juist Sakellariou, die door de Griekse Justitie van medeplichtigheid wordt verdacht, mag de brand blussen. 

Chief Risk Officer

Nederland gireert zo belastinggeld naar de verdachte van een bankroof om de schade door diezelfde bankroof te dekken. Sakellariou is dus een zeer intelligente en handige carrière-politica en bankier. Dat is haar toegangsbewijs tot de 925 Bankiers Top50. Momenteel verdient ze echter de helft minder dan DNB-President Klaas Knot. Grijpstuivers! Daarom is ze wel hekkensluiter. 

Dat salaris blijkt uit deze loonstrook (rechter kolom, bovenaan). Dat was daarvoor wel beter. Na een opleiding op een Griekse privéschool studeert ze economie aan de Engelse Universiteit van Reading. Ze gaat aan de slag bij Deutsche en Salomon Brothers. In 2000 stapt ze over naar Credit Suisse. In 2009 wordt ze benoemd tot Director in een commerciële rol. Omdat ze wil trouwen keert ze in dat jaar terug naar Griekenland. Ondanks haar vooral commerciële en operationele rol wordt ze specifiek tot Chief Risk Officer (CRO) benoemd en daar gaat het mis. Haar hele cv is op LinkedIn te vinden

HTP zit zo vol met slechte leningen dat de bank in 2010 technisch failliet is. Vanaf 2011 moet HTP herhaaldelijk aan het infuus. In 2013 wordt de bank feitelijk genationaliseerd en mogen de directieleden hun cv op werk.gr uploaden. Personeelsleden klappen tijdens een onderzoek naar het faillissement uit de school en melden Justitie in Griekenland dat Sakellariou en haar mededirecteuren fraude hebben gepleegd: juist dat zou de oorzaak van het faillissement zijn. 

Turkse politie

Ergens in 2013 - we weten niet precies wanneer - wordt er een uitgebreid onderzoek naar mogelijke corruptie bij HTP gestart. Desondanks krijgt Sakellariou een topbaan bij de overheid: ze wordt tot directeur benoemd van het HSFS dat de bankencrisis moet bestrijden. Ze krijgt de beschikking over een pot met €50 miljard uit Europa om de gaten te dichten die Griekse bankiers in hun eigen balans hebben geslagen, waaronder... zijzelf!

Blijkens bovenstaand stuk van de Griekse Justitie is er op 12 december 2013  zoveel bewijs verzameld tegen de directieleden van HTP dat de verhoren gepland kunnen worden. Op 10 januari 2014 vraagt het Atheense Openbaar Ministerie getuigen en verdachten zich te melden. Eerst is de CEO van de gefailleerde bank aan de beurt, Angelos Fillippidis. Als hij een belletje krijgt van de lokale financiële opsporingsdienst om een gat van €500 miljoen in de balans van HTP te verklaren bedenkt hij zich geen moment.

Hij smijt zijn telefoon neer, grabbelt wat kleren bij elkaar en propt al het briefgeld dat hij in zijn appartement kan vinden in zijn zakken. Op naar de Fillipijnen, daar heeft Griekenland geen uitleveringsverdrag mee. Dit zouden we natuurlijk als een redelijke schuldbekentenis kunnen zien: why run? Maar er is nog niemand veroordeeld, dus we kunnen nog niemand als schuldige van deze fraude aanwijzen. 

Voortvluchtige bankier

Hoe gaat dat nu met dat onderzoek? Aangezien er een Griekse topfunctionaris bij betrokken is, moet er maar niet teveel aandacht aan besteed worden. Fillippidis werd gearresteerd maar mocht voor €2 miljoen op borgtocht de gevangenispoort uitlopen. Sakellariou heeft naar eigen zeggen niets verkeerd gedaan en mag blijven zitten waar ze zit. Een glas, een plas.  

Morgen gaan we naar Fillippidis kijken. We vragen de politie van Turkije (via dat land probeerde hij Manilla te bereiken) hoeveel cash een voortvluchtige bankier nou in zijn zakken heeft. Bij de presentatie van #49 krijgt u het antwoord, tot op de komma nauwkeurig. We hopen dat de som u meevalt.