Meer seks + meer roken = meer beter [Economische analyse]

Meer seks, meer roken, minder werken. En dat allemaal in het economisch belang van het vaderland. Welaan heren!

Economische wetenschap is net Lego
Het fijne van een wat minder exacte wetenschap als de economische, is dat u er alle kanten mee uit kunt. En niet alleen de econoom, maar ie-der-een die maar ergens enige correlatie ziet verschijnen in een grafiekje kan ermee aan de slag. Net een soort lego, je kunt er alles van maken. 

Zo bleek al eerder deze week dat voornamelijk seks- en genotsindustrie zoveel hebben bijgedragen dat we een extra naheffing moeten betalen. Naheffing is een dikke bummer natuurlijk, maar de seksindustrie zorgt voor economische groei. Economische groei = goed. Zijn we het allemaal over eens, daar valt geen Piketty tussen te krijgen.

Meer roken
Wij zijn niet voor een gat te vangen en halen onze data bij een betrouwbare partij: het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door ons geweldige anti-rookbeleid hebben we Philip Morris weggejaagd uit Nederland. En wat blijkt nu, er is een enorme productiedaling opgetreden in de voedings- en genotmiddelenindustrie. En die is vooral te wijten aan (aldus het CBS) "het sluiten van een fabriek in de tabaksindustrie."

Ja zeg, die zorgkosten dan?
We horen de marcobiotische quinoa-kauwers onder u al roepen: onzin! Want minder roken is ook een danige besparing in de zorgkosten.

An economist is an expert who will know tomorrow why the things he predicted yesterday didn't happen today.
Laurence J. Peter
Maar ook daar valt economisch over te Lego-en hoor. Ondertussen blijkt dat onze gezonde levensstijl er ook nog eens voor zorgt dat een leeftijd van 130 halen helemaal niet ondenkbaar is. En weet u wat dat kost, ook aan zorgkosten? Neen? Wij ook niet. Dat is het aller-, aller- fijnste van de economische wetenschap, we hebben geen glazen bol. En tegen de tijd dat het wel aan het licht komt, liggen wij en de andere economologen allang onder de groene zoden. 

Verboden te werken
Nog een kleine nabrander van poetisch economisch beschouwer Ilja Leonard Pfeijffer "Als stress net zo ongezond is als roken, verbied dan ook hard werken" (Blendle, maar betalen is ook goed voor de economische groei). Een prima repliek op de 'Check Je Werkstress Week'. Stress kost klauwen met geld en dat moeten we allemaal dus niet willen, in het economisch belang natuurlijk.

Nu ja wij vinden het allemaal prima en u weet weer wat u dit weekend te doen staat in het belang van volk en vaderland! Cheers heren...